23948sdkhjf

Dansk kartläggningsrobot till Sverige

Säkrare, snabbare och noggrannare. Det är nyckelorden när Blinken Tools nu introducerar en dansk kartläggningsrobot i Sverige.

En liten kartläggningsrobot kan, enligt Blinken Tools, förändra vardagen för mätningstekniker vid utsättning och markering av punkter och linjer på främst vägprojekt. Den ska dock även kunna användas på mer ojämn mark, exempelvis gräsmattor och i täkter.

Tiny Surveyor är namnet på roboten som, enligt Blinken Tools, redan är flitigt använd av mät- och kartläggningsföretag i USA, Europa och Australien. Produkten, som är designad och tillverkad av det danska företaget Tiny Mobile Robots, har nu nått Sverige och det finns gott hopp om framgång även på den svenska marknaden.

Maskinvikten är inte mer än 18 kg utan batteri och med sitt kompakta format är den lätt att ta med sig i en vanlig personbil. Enligt den svenska representanten är maskinen snabb och jobbar med hjälp av en GNSS-mottagare med hög precision – 600 punkter per timme eller markering av upp till 3,5 kilometer linjer på en timme utlovas. Enligt tillverkaren har roboten testats med GNNS-utrustning från ett flertal av de ledande tillverkarna.

Så snart alla data över jobbet matats in ska maskinen vara helt självgående. Manövrering kan också göras med hjälp av en medföljande läsplatta på upp till 100 meters avstånd via wi-fi eller bluetooth. Med en fjärrkontroll utlovas en räckvidd på upp till cirka 500 meter. Batteriet utlovas att med marginal klara arbete under ett normalt åtta timmar långt pass.

CAD-ritningar (DWG/DXF) importeras enkelt i fältdatorn och säkerställer att roboten markerar linjer och punkter utifrån ritningen. Roboten kan också integreras med totalstationer vilket gör det möjligt att utföra höjdmätningar på exempelvis ett vägprojekt.

De mätningstekniker som använder utrustningen får också många gånger en betydligt säkrare arbetsplats än vid konventionella mätningar. Den enda tid de behöver befinna sig på körbanan är de få minuter som behövs för att installera nödvändiga data, kontrollera koordinaterna och trycka på start.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219