23948sdkhjf

Maskinia hoppas passera en halv miljard

– I år räknar vi med att för första gången passera en halv miljard kronor i omsättning. Trots att marknaden minskade något under 2019 lyckades vi öka försäljningen med ungefär 20 procent, en tillväxttakt som vi haft sedan 2012, säger Maskinias vd Fredrik Holmquist.

Förstärkning av den lokala närvaron har varit något av ledord för Maskinia under senare år. I och med att WTP Maskin fick rollen som återförsäljare i Värmland under förra året har det Linköpingsbaserade företaget nu sex egna säljkontor, sju återförsäljare och drygt 20 auktoriserade serviceverkstäder spridda över Sverige. Till det kommer tre centrala lager för reservdelar.

Vårt mål är att kunden ska se oss som en maskinpartner som följer med hela vägen, från ett brett maskinutbud, via investering till ett smärtfritt ägande med väl fungerande service och god tillgång på reservdelar. Vi har på senare tid satsat hårt i västra Sverige och etablerade bland annat egna säljkontor i Göteborg och Uddevalla förra året, säger Fredrik Holmquist.

Tillströmningen av kunder visar att vårt arbete ger resultat. Vi har ett starkt produktprogram med basen i Doosan och Case. Förra året förstärkte vi utbudet med dumprar från Bergmann där våra högt ställda förväntningar verkligen infriats under det första året. Dessutom har vi de Atlas Copco-produkter som numer fördelas på tre varumärken i och med att delar av det gamla sortimentet nu tillverkas av Epiroc och Husqvarna.

Ett exempel på hur företaget jobbar är att serviceschemat för Bergmanndumprarna anpassats till svenska förhållanden i samarbete med den tyska tillverkaren. Bland annat levereras maskinerna med Panolinolja som standard, vilket innebär betydligt färre oljebyten.

Fredrik Holmquist betonar att Panolinoljan kan behålla sin funktion i princip under en maskins hela livslängd. Därför räcker det oftast med att genomföra oljeprov, något som är betydligt enklare och definitivt mindre miljöbelastande än att byta olja med vissa intervall. Han påpekar också att företaget inte noterat några problem med exempelvis packningar då Panolinoljan använts oavsett maskinens varumärke.

Huvudprodukten i Bergmann-programmet för oss är C815, en modell som tidigare hette 3012. Det är en hjulburen variant med möjlighet att välja mellan tre olika tippsystem, bak-, svivel och trevägstipp. Framför allt trevägstippen har blivit en stor framgång. Försedd med roterande förarplats kan maskinen enkelt köras rakt in på en trång byggarbetsplats och rakt ut igen utan att föraren behöver krångla på ofta väldigt små ytor för att vända maskinen.

Annars händer mycket framför allt på Doosansidan, Vi säljer mycket hjulgrävare, men också de nya minigrävarna med steg V-motor som lanserades på förra årets Bauma har tagits emot väl – inte bara i Sverige utan också i övriga Europa. Vi hoppas dessutom att lyfta hela hjulgrävarsidan tack vare en ny tiotonnare som ska lanseras i höst med planerad leveransstart i början av 2021.

Men vi ser också ett klart lyft när det gäller större maskiner. I oktober levererade vi exempelvis den första DX300LC-7 som innebar premiär i Sverige för Doosans egenutvecklade steg V-motor. Maskinerna i 7-serien har över huvud taget fått ett väldigt varmt välkomnande. Vi har sålt alla vi fått hem, säger Fredrik Holmquist.

Efter hand kommer de nya steg V-motorerna att införas även i de större modellerna. Som kronan på verket aviserar företaget därutöver två större nykomlingar, en 80-tonnare som ska introduceras senare i år och en 100-tonnare som ska få premiär 2021.

Under hösten fick vi också ut en del hjullastare från Doosan, bland annat fyra till västkusten. Inte minst tack vare G-serien har redan Caselastarna blivit väl etablerade, och nu finns också en betydligt större potential för Doosans lastare än tidigare. Den nya generationen har en uppgraderad drivlina med steg V-motorer och en rejält moderniserad hytt. Vi räknar även med att det mer robusta lastaggregatet ska bidra till att skopkapaciteten ökar med 10-20 procent. I princip blir det ett lyft som motsvarar de förbättringar Case klarade av i sin G-serie, säger Fredrik Holmquist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11