23948sdkhjf

Skanska renoverar amerikanskt landmärke

Benjamin Franklinbron är sedan närmare hundra år ett väletablerat landmärke för Philadelphia. När det nu är dags att renovera den gamla hängbron har uppgiften gått till Skanska.

När Benjamin Franklinbron över Delawarefloden togs i bruk 1926 kunde den skryta med att huvudspannets dryga 530 meter var det längsta spannet i världen för en hängbro. Bron som förbinder Philadelphia i Pennsylvania med Camden i New Jersey blev dock av med rekordet bara tre år senare då Ambassador Bridge över Detroitfloden stod klar.

Under de snart 100 år som gått sedan Benjamin Franklinbron började byggas 1922 har den dessutom hunnit förlora en hel del av de kvaliteter som givit den en huvudroll i trafiksystemet i Delawaredalen med Philadelphia som centralort.

Nu är det upp till Skanska att säkerställa att bron med sju körfält och två järnvägsspår återfår sin forna glans. Företaget har tecknat ett avtal värt motsvarande 1,9 miljarder kronor, med Delaware River Port Authority om att renovera den närmast ikoniska hängbron. Längden, inklusive ramper anges till närmare tre kilometer medan avståndet mellan förankringarna är nästan 1 100 meter.

I uppdraget ingår bland annat installation av ett avfuktningssystem för brons huvudkablar som också ska kapslas in, breddning av gångvägar, målning, diverse stålreparationer, renovering av förankringarna samt installation av dekorativ belysning.

Enligt nuvarande planer ska arbetet vara slutfört innan utgången av år 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11