23948sdkhjf

Bättre miljöprofil i nytt bascement

Minskad klimatpåverkan utlovas när Cementa nu under senvåren släpper ut ett uppgraderat bascement – klassat som ett portlandkalkstenscement – där andelen klinker och flygaska är mindre än tidigare

När Cementa nu ersätter det tidigare bascementet som ingått i sortimentet sedan 2013 utlovas en något förbättrad miljöprofil med fortsatt god prestanda i alla vanliga applikationer.

I fortsättningen används en större andel kalksten och mindre andel klinker och flygaska, vilket innebär ett minskat utsläpp av koldioxidutsläpp vid tillverkningen.

– Vår målsättning är att ta tydliga kliv mot en så hållbar tillverkning som möjligt utan att tumma på prestanda, kvalitet och leveranssäkerhet till våra kunder. Vi arbetar med en ständig produktutveckling som innebär att vi anpassar vårt cement utifrån rådande förutsättningar på marknaden med tillgång på råvara och bindemedel, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Cementa tillverkar årligen cirka en miljon ton bascement, vilket utgör nästan hälften av den totala produktionen i Slite. Bascement används till såväl platsgjuten som prefabricerad betong där det inte ställs särskilda krav på exempelvis beständighet, exempelvis sulfatresistens. Exempel på sådana användningsområden är bjälklag och väggar vid husbyggande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093