23948sdkhjf

Sliten väg renoveras

Väg 45 mellan Nedre Soppero och Idivuoma ska renoveras och förstärkas, ett uppdrag värt 52 miljoner kronor.

Uppdraget, som beräknas ta två år och som även omfattar väg 897 mellan Nedre Soppero och Lannavaara, har gått till Svevia.

Det vi ska göra är att säkerställa att det finns en fungerande väg för alla boende på sträckan mellan Nedre Soppero till Karesuando samt in till byn Lannavaara. Det här är den enda vägen som finns om de behöver ta sig till Kiruna eller Gällivare med till exempel en sjuktransport. Det blir snabbt väldigt sårbart när det bara finns en väg, säger Robert Nyhlén, Svevia, i ett pressmeddelande.

Svevia ska renovera, förstärka och förbättra vägkonstruktionen genom att byta ut delar av vägmaterialet och ge vägen ett nytt bärlager och en ny beläggning. Företaget ska också se över vägtrummor, dikesslänter och stödkanter.

Vägen är rejält sliten med omfattande tjälskador och sprickbildning i asfaltbeläggningen, något som beror på att det helt enkelt var länge sedan det gjordes några åtgärder på vägen. Nederbörd, temperaturväxlingar, växtlighet och framförallt belastningen från trafiken nöter ner en vägkonstruktion.

Arbetet kommer att påbörjas i sommar. Kontraktet är värt cirka 52 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094