23948sdkhjf

Investera smart med hjälp av leasing

Finansbolaget Nordic Finance förordar leasing framför avbetalning, särskilt som en strategi i oroliga tider.

Nordic Finance är specialister på att hitta bra investeringslösningar för små och medelstora entreprenadföretag och hjälper till med allt från komplexa finansieringar till större volymer av finansiell leasing eller hyresavtal. Under åren har man hjälpt mer än 5 500 kunder med investeringar för över tre miljarder kronor.

Företaget verkar i fem olika branscher där entreprenad och lantbruk är ett primärt område.

– Vår snittkund är en person som jobbar inom entreprenad och lantbruk med upp till tio anställda och vanligtvis 5-10 olika typer av entreprenadmaskiner, säger Jacob Nordell, säljansvarig för Mellansverige inom Nordic Finance, och fortsätter:

– Vi vet att konkurrensen är stenhård för entreprenörerna. Rätt utrustning är avgörande för att både positionera sig på marknaden och lyckas bibehålla sin ställning. När ett företag behöver nya maskiner har vi den kompetens och erfarenhet som krävs för att hitta exakt rätt investering. Därefter hjälper vi företagaren att ordna finansieringen på bästa sätt.

Jacob Nordell förklarar vidare varför det är ekonomiskt fördelaktigt att välja finansiell leasing som finansieringsform.

– Först och främst nyttjar man inte sitt kreditutrymme och belastar därmed inte sin balansräkning. Leasingkostnaden blir enbart en löpande kostnad i resultaträkningen, en kostnad som dessutom är skattemässigt avdragsgill.

Erfarenheten visar att många entreprenörer har merparten av sin maskinpark på lån eller har köpt maskinerna kontant.

– Balansräkningen blir då tung därför att man inte har balanserat upp företaget på bästa sätt, påpekar Jacob Nordell. Med en leasinglösning blir månadskostnaden oftast konstant och det är enkelt att budgetera sin verksamhet.

– Leasing misstolkas ibland som en dyr finansieringsform vilket inte stämmer. Det är bara en mer sällan använd finansieringsform vilket kan skapa osäkerhet hos vissa kunder, fortsätter Nordell.

Så här kan det gå till att hjälpa en entreprenör som efterfrågar en finansieringslösning för att att investera i nya eller begagnade maskiner. Jacob Nordell berättar:

– Ofta startar kontakten med en kund via en leverantör då kunden behöver byta ut en eller flera maskiner. Om kunden tidigare har tagit maskinerna på avbetalning och nu vill byta ut några, kommer detta att innebära att de nya maskinerna, vid avbetalning, kommer belasta balansräkningen ganska kraftigt.

Jacob Nordell lyfter fram att detta gör att kunden blir mer sårbar vid en eventuell lågkonjunktur eller om man tappar ett jobb.

– Kunden måste trots detta fortsätta göra avskrivningar. Om man istället väljer att lägga en eller flera maskiner på leasing, belastar dessa inte balansräkningen utan endast resultaträkningen. Och kunden kan enkelt budgetera med månatliga leasingkostnader och enbart dra det som en kostnad som inte påverkar kreditutrymmet vilket kan vara extra bra i oroliga tider.

Jacob Nordell understryker att entreprenadmaskiner har ett högt andrahandsvärde vilket innebär att man kan ha ett ganska högt restvärde på leasingen.

– Högt restvärde betyder en låg månadskostnad och kunden kan hålla fast vid den plan som gäller för att enkelt kunna byta ut sina maskiner.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063