23948sdkhjf

Ledare: Statligt maktmissbruk

Hot och maffiametoder är uttryck som använts för att beskriva Vattenfalls agerande. Nog borde statligt ägda företag visa bättre omdöme än så.

Drygt 400 000 personer, eller ungefär åtta procent av arbetskraften i Sverige, är i skrivande stund inskrivna som arbetslösa i Sverige. Prognosen säger att andelen arbetslösa kan passera tioprocentsgränsen redan i sommar.

Svenskt näringsliv blöder, vilket slår extremt hårt mot såväl den enskilde individen som samhället i stort. I en svår tid, präglad av corona och covid-19, finns exempel på hur företag, organisationer och individer går samman för att hjälpa varandra. Vårdpersonal trotsar coronahotet och anstränger sig till det yttersta för att äldre och sjuka ska få nödvändig vård och omsorg under ofta mycket svåra förhållanden.

Och så har vi Vattenfall.

Den statliga energijätten dras som många andra med stora ekonomiska problem, men ledningen försöker sannerligen inte hitta samarbetsvägar som löser de svårigheter som uppstått. Här handlar det om att visa vem som har makten och vem som ensidigt dikterar villkoren.

Omtanke om leverantörerna och förhoppningar om långsiktigt goda relationer till sina samarbetspartners tycks i varje fall inte spela någon som helst roll utifrån ett brev som skickats ut till underleverantörerna.

I brevet som bland annat gått ut till ett flertal maskinentreprenörer begär Vattenfall att leverantörerna med omedelbar verkan och fram till årets slut ska sänka sina priser i befintliga avtal med 20 procent. För att sätta tryck på sin begäran påpekas att de företag som accepterar prissänkningen självklart kommer att få fördelar av detta vid kommande upphandlingar.

Extra märkligt blir det att den statliga energijätten därmed i princip hotar med att kringgå lagen om offentlig upphandling.

En stor del av maskinentreprenörerna är små med upp till en handfull anställda. Det är företag med små marginaler som mycket väl kan riskera konkurs av en 20-procentig prissänkning. Trots det anser Vattenfalls ledning att de små företag som redan pressas hårt av coronaviruset ska lösa energijättenms ekonomiska problem..

Hot och maffiametoder är uttryck som använts för att beskriva Vattenfalls agerande. Nog borde statligt ägda företag visa bättre omdöme än så.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Friska tag på veckans lista!
Gemensam standard prisades på rivningsmässan
”Det vi ser nu är bara början”
Franskt tillskott ska stärka Scantruck
Supersikt utlovas i ny anläggningsbil
Hårda krav på interntransporterna
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.126