23948sdkhjf

Fortsatt jakt på fossilfri gruvdrift

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

5–10 procents längre drifttid med oförändrad batteristorlek kan uppnås genom att utveckla tekniken kring en ny hydraulisk pump för eldrivna arbetsfordon. Den förhoppningen har Energimyndigheten som beviljat Linköpings universitet drygt 11,6 miljoner kronor ur FFI-programmet i stöd för att utveckla tekniken.

Det här projektet kommer att öka kunskapsuppbyggnaden inom elektrifieringsområdet, vilket är en förutsättning för utvecklingen av effektiva eldrivna arbetsfordon, säger Peter Kasche som är forskningshandläggare vid Energimyndigheten.

Projektet ”Energieffektiva kompakta elektrohydrauliska komponent- och systemlösningar för arbetsmaskiner, Ehydraulik”, är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Volvo Construction Equipment, Epiroc Rock Drills, Volvo Personvagnar samt underleverantören Gnutti Carlo Sweden.

Tidigare var det bränsleförbrukningen som vi arbetade för att få ner. Nästa steg är nu att få arbetsmaskiner helt fossilfria och få bort dieselmotorn, säger Liselott Ericson, universitetslektor vid avdelningen Fluida och mekatroniska system, Flumes, som nu i Corona-tider ska dra igång ett större forskningsprojekt på distans.

Ja vi har inte kunnat ha den uppstart som vi tänkt, många av våra samarbetspartners är permitterade, men vi har en bra plan och bra arbetspaket så det ska nog gå, säger hon.

I projektet, som är tänkt att drivas i tre år, ingår finansiering av två doktorander som ska anställas i projektet. Ansökningstiden går ut 22 juni för att ge dem som examineras från civilingenjörs- och master-programmen nu på försommaren möjlighet att söka.
– Vi har redan märkt av ett mycket stort intresse, säger Liselott Ericson.

En hörnsten i projektet är en hydraulpump som tagits fram och designats av LiU-forskare i ett tidigare projekt, även det finansierat av Energimyndigheten. Nästa steg är att ta reda på hur pumpen kan integreras i arbetsmaskinens elmotor och hur det påverkar prestandan i hela systemet.

Förhoppningen är att den eldrivna hydraulpumpen ska minska det totala energibehovet så att arbetsmaskinen kan gå 5-10 procent längre med oförändrad batteristorlek.

– När vi integrerar pumpenheten i elmotorn kan vi ta bort ett kraftöverföringssteg eftersom de elektromagnetiska krafterna i elmotorn och de hydrauliska krafterna i pumpen verkar på samma mekaniska delar. Det ger mindre förluster. I dagens dieseldrivna system uppstår det också förluster när två cylindrar, e
n på var sida om skopan eller lyftanordningen, kräver olika trycknivåer. Kan vi få till en elektrisk drift kanske vi kan ha två elmotorer och fördela kraften dit där den behövs, säger Liselott Ericson.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

NCC bygger i Rissne

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nyhetsbrev

Nu utvärderas medel för bergtätning

Arkiv

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Bredare bana i Linköping

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Peab bygger utanför Göteborg

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Ny järnvägsplan i spåren av ökad massaproduktion

Ledare: Annorlunda sommar

Ökade hållbarhetsambitioner i Peab

Med ambitionen att göra byggbranschen mer cirkulär förnyar nu Peab och Ragn-Sells samarbetsavtalet om byggavfall till och med år 2022.

Inget Load up North i år

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

Stockholms största hittills

”Vi måste bygga billigare vägar snabbare”

Se alla Företagens egna nyheter

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Inverter-serie 22-607 - med ren sinusvåg 12/24V

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Maxtel's runda extraljus - med Evapor-teknik

Nyhet! Liten, lättplacerad sidoblinkers

MetaTrak T36 Pulsar

Gripen Wheels sponsrar team i Traktorpulling mot Corona

Sänd till en kollega

0.141