23948sdkhjf

Boenden avvecklas när gruvjätten ansöker om mer mark

LKAB lämnar nu in en markanvisningsansökan till Bergsstaten för en del av Västra Malmberget. För att marken ska få tas i anspråk behöver dock de boende flyttas. Än så länge har 98 procent av fastighetsägarna gått med på villkoren.

För gruvbrytningen i Malmberget behöver mer mark tas i anspråk. En markanvisningsansökan skickas därför in till Bergsstaten, som tar beslutet om marken får tas i anspråk för LKAB:s gruvverksamhet, samt vilken ersättning som ska betalas där överenskommelser inte uppnåtts.

Det berörda området är på 34 hektar.

Boendemiljön är redan nu påverkad av vibrationer från aktivitet i marken på ett sätt som gör att bostäderna måste avvecklas. Samtliga fastighetsägare inom området har därför blivit erbjudna marknadsvärdet med 25 procents tillägg, alternativt en ersättningsfastighet med utgångspunkt att denna ska motsvara dagens funktion. Bolaget har kommit överens med 98 procent av fastighetsägarna inom området.

– Vi behöver denna mark skyndsamt. Beräkningarna visar att vi behöver påbörja instängsling av området på grund av markrörelserna under 2022, så det är glädjande att vi kommit överens med så många. Nu tar vi ytterligare ett steg mot säkrad gruvdrift i Malmberget, säger Peter Segerstedt, chef för LKAB:s samhällsomvandlingsavdelning i Malmberget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172