23948sdkhjf

Klartecken för slutsanering i Teckomatorp

Sista fasen av saneringen efter BT Kemi i Teckomatorp kan nu dras igång sedan styrelsen för BT Kemi Efterbehandling lämnat klartecken för den sanering som återstår. Nu planeras för en igångsättning före sommaren.

Det känns verkligen bra att saneringen kan starta. Styrelsen bildades redan 2001 och norra området avslutades 2009. På tur står nu det södra området som blev bristfälligt sanerat för fyrtio år sedan, därefter sker till sist återställning av området. Styrelsens förhoppning är att detta blir ett definitivt avslut på BT Kemi-skandalen. Det är också positivt att med den valda reningstekniken kommer miljöpåverkan i Teckomatorp att minimeras, säger ordförande Agneta Sörensson (M).

Projekteringsarbetet och vissa förberedande arbeten har pågått sedan i höstas. Entreprenören Geoserve, med kanadensiska partnern McMillan-McGee, har sedan dess bland annat specialdesignat en behandlingsanläggning utifrån föroreningssituationen och markförhållandena på det aktuella området.

Saneringen genomförs med i huvudsak termisk in situ-teknik. Värmerör borras ner i marken medan föroreningarna förångas och samlas in. Därmed kan jorden behandlas på plats utan att behöva grävas upp. Därutöver krävs en mindre andel schaktarbeten.

Saneringsarbetet är tänkt att påbörjas före sommaren och ska vara slutfört under vintern 2021. När den termiska anläggningen tas i bruk i februari 2021 kommer behandlingen att kunna följas i realtid på webben.

Det riktpris för saneringen som godkänts av styrelsen är 143 miljoner kronor, en kostnad som huvudsakligen täcks av Naturvårdsverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094