23948sdkhjf

Ny järnvägsplan i spåren av ökad massaproduktion

Efter mångmiljardinvesteringar behöver Södras anläggning på Väröhalvön öka kapaciteten på befintliga järnvägsspår. Nu har bollen skickats till Norconsult som ska ta fram en järnvägsplan samt förfrågningsunderlag för lämpliga förbättringsåtgärder.

Södra Cells massafabrik på Väröhalvön, norr om Varberg, har ökat kapaciteten kraftigt. Brukets omfattande verksamhet har ökat trycket på de järnvägstransporter av sågtimmer och massaved som anländer till driftplatsen via Västkustbanan för att sedan lotsas vidare via ett industrispår.

Nu är ambitionen att hantera längre tåg än tidigare vid bruket samtidigt som persontrafiken på Västkustbanan ökar. Flera åtgärder har identifierats, bland annat förlängning av ett spår samt elektrifiering av vissa spår.

Norconsult har därför fått i uppdrag av Trafikverket att ta fram såväl järnvägsplan som förfrågningsunderlag. Projekteringen ska vara klar i oktober 2021 för att själva byggjobbet ska kunna ske under 2022.

För Tony Strandberg, teamchef på Norconsult som också arbetar i uppdraget, har uppgiften speciell betydelse.

Jag arbetade med Värö driftsplats redan 1994, och det känns stort att nu få komma tillbaka och fortsätta att förbättra den här punkten i järnvägssystemet, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109