23948sdkhjf

Epiroc tar stororder i Chile

När det chilenska gruvbolaget Codelco ska förvandla en mer än 100 år gammal koppar- och guldgruva från att vara världens största dagbrott till en högteknologisk underjordsverksamhet får Epiroc en nyckelroll som leverantör av såväl utrustning som service.

Codelco betraktas som världens största kopparproducent med den mer än 100 år gamla koppar- och guldgruvan Chuquicamata i norra Chile som väsentlig del i verksamheten. Arbetet har under det första seklets bedrivits i det som kallas världens största dagbrott. Men nu stundar nya tider. 2019 sågs nämligen början till en högteknologisk underjordsverksamhet som bedöms förlänga gruvans liv med 40 år.

En nyckelpartner i det arbetet blir Epiroc som tagit hem en stororder värderad till mer än 190 miljoner kronor. Beställningen omfattar underjordslastare, ortdrivningsriggar, bergbultningsriggar och gruvtruckar, samt flera år av teknisk support och utbildning.

Epiroc valdes eftersom de uppfyllde alla tekniska, säkerhets- och prestandakrav som Codelco ställde för Chuquicamata underjordsgruvprojektet. Samtidigt var Epiroc den leverantör som hade det bästa totalerbjudandet ekonomiskt, säger Juan Mariscal, inköpschef på Codelco.

Ordern inkluderar flera enheter av lastarna Scooptram ST1030 och ST18, ortdrivningsriggen Boomer S2, bergbultningsriggen Boltec M samt underjordstrucken Minetruck MT65.

Maskinerna, som levereras senare i år, kommer att utrustas med teknik för uppkoppling, automation, fjärrstyrning och informationshantering. Ytterligare en väsentlig komponent är Certiq-systemet, som möjliggör intelligent övervakning av prestanda och produktivitet i realtid.

Beställningen kan ses som en uppföljning till förra årets stora serviceavtal vid Codelcos Andina-gruva, och en stor order på utrustning till bolagets El Teninente-gruva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078