23948sdkhjf

Klimateffektiva datacenter utlovas

Förväntningar om ett kraftigt ökat behov av digitalt lagrade data gör att finska YIT nu utvecklar datacenter som ska ge noll koldioxidavtryck. Lämpliga platser för anläggningarna i bland annat Sverige har redan valts ut.

Processen i sin helhet syftar till noll koldioxidavtryck. Vi kan därefter säga att resultatet är ett datacenter med minimala utsläpp, säger YIT Sveriges affärs- och teknikutvecklingschef Fredrik Sarvell.

I takt med att användningen av internet hittar nya former med ett allt bredare utbud av tjänster och funktioner ökar också behovet av energi för att hålla verksamheten igång. Datacentralerna där informationen lagras blir allt större och energibehovet riskerar att växa på ett sätt som redan inom något år kan leda till en global brist på energi.

Den finska YIT-koncernen har därför valt att försöka hitta ett sätt att utforma datacenter med alternativa energilösningar. Konceptet kombinerar förnybar energi som vindkraft, vattenkraft och solpaneler och den spillvärme som genereras i ett datacenter med livsmedelsproduktion.

De förnybara energikällorna ger energi till datacentret, därefter används överskottsvärmen till ett närliggande växthus. Värmen kan även överföras till ett befintligt fjärrvärmesystem där behovet av fossila bränslen därmed kan minskas.

Företaget har redan valt ut platser i Sverige, Norge och Finland som anses vara lämpliga för att bygga ett datacenter. Tanken är att YIT också ska hantera byggnadstillstånd i förväg så att de redan är på plats när projektet får grönt ljus.

Kunden behöver inte förhandla med många olika organisationer och myndigheter – det enda kunden behöver göra är att berätta för oss vilka krav och behov de har, och sedan måste de naturligtvis ta med sig sina rack och servrar till den nya byggnaden, säger Fredrik Sarvell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093