23948sdkhjf

Satellitstyrd klippare säkrar flygtrafik

En satellitstyrd gräsklippare, utrustad med ett stort klippaggregat, spelar huvudrollen när Jönköping Airport vill säkra flygtrafiken på sin gräsrullbana.

Vikten av regional samverkan kan inte förringas. Det gäller även i Småland där bland annat företag som Husqvarna och Jönköping Airport har stor betydelse för utvecklingen.

Adam Tengblad som är chef för avdelningen Robotics, Digital & Innovation på Husqvarna, och Micael Hafström, Sr Systems Engineer/Business Development Husqvarna, är överens om att en väl fungerande flygplats är viktig för hela regionen och dess näringsliv.

Därför känns det också naturligt att företaget bidrar med sitt tekniska kunnande för att flygplatsen ska kunna drivas mer rationellt och med ökad säkerhet.

I oktober 2019 presenterade Husqvarna för första gången den teknologi som kallas Husqvarna Autonomous Operation. Det rör sig om ett nytt system som utlovas ge effektiv och säker skötsel av stora grönytor, som utvecklats av Robotics, Digital & Innovation.

Utvecklingen har pågått för fullt i några år, och vi är flera personer som arbetar med den här framtida teknologin, säger Adam Tengblad.

I många fall är de gräsytor som finns på exempelvis flygplatser och solcellsparker både svårarbetade och otillgängliga, men framför allt väldigt stora, och därför resurskrävande att klippa och underhålla. Med den teknik som nu finns framtagen kan dock arbetet utvecklas väsentligt.

Tack vare att vi kopplar samman fyra satellitsystem med korrektionsdata kan vi få en precision på några centimeter när, säger Micael Hafström.

Med start i år har Husqvarna åtagit sig att leverera den utrustning och teknik som krävs för att Jönköping Airport ska kunna hålla trafiken igång på sin gräsrullbana.

För flygplatsen innebär den satellitstyrda hybridklippare som används dels ökad flygsäkerhet genom ökad separation mellan markpersonal och flygplan, dels att tillgängliga resurser kan läggas på andra delar i verksamheten.

Även flygskolan och flygklubben får ett bra alternativ till den asfalterade rullbanan, i synnerhet när det råder västliga vindar. Samtidigt innebär samarbetet att Husqvarna får en lokal testarena och ett lokalt showroom med möjlighet att testa, utveckla och visa upp sin nya produkt. En förhoppning är att – trots den pågående covid-19-pandemin – kunna erbjuda potentiella kunder en längre referensdemonstration under hösten.

Jönköping Airport är en perfekt testarena för ”morgondagens” gräsklippare. Stora gräsytor som hela tiden måste hållas efter och dessutom ett inhägnat och bevakat område gör flygplatsen till en utmärkt miljö att prova nya produkter på, säger Rony Forsberg, vd för Jönköping Airport.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079