23948sdkhjf

Förslag om extra år för prospektering

Prospekteringsföretag får ett extra år på sig för att genomföra sina arbeten, enligt en proposition som regeringen just överlämnat till riksdagen.

För att mildra effekterna av covid-19-pandemin vill nu regeringen förlänga giltighetstiden för undersökningstillstånd som har förlängts enligt det sista steget för förlängning och som är giltiga 1 juli 2020.

Förslaget berör ungefär 30 företag och innebär att den maximala giltighetstiden för undersökningstillstånd blir 16 år i stället för 15. Förslaget omfattar dock inte undersökningstillstånd som gäller stenkol, olja eller gasformiga kolväten.

Förslaget har granskats av Lagrådet som lämnat det utan erinran.

Regeringen betonar den stora betydelse svensk gruv- och mineralnäring har såväl för Sverige som nation som internationellt. Det handlar bland annat om råvaruförsörjning, arbetstillfällen och välfärd.

– Prospektering är en viktig del för att öka kunskapen om vad som finns i marken och för att samhället i förlängningen ska kunna tillgodogöra sig de resurser vi behöver för utvecklingen och den gröna omställningen, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078