23948sdkhjf

Ett varv runt jorden för Svevia

Svevia har kammat hem ytterligare två vägmarkeringskontrakt. – Totalt lägger vi ut ungefär 7 400 ton vägmarkering per år.

Trafikverket har gett Svevia uppdraget att under tre års tid måla väglinjer i Dalarna och Gävleborg, kontrakt värda 18 miljoner kronor per år respektive 16 miljoner kronor per år kronor.

Kontrakten, som startade nu under våren,  innebär att Svevia ska måla och underhålla vägmarkeringarna på det statliga vägnätet under de närmaste tre åren, med möjlighet till ytterligare två års option på respektive uppdrag.

Företaget ska både nyproducera markeringar, och underhålla de befintliga.

– Det ska vara tryggt att färdas på Sveriges vägar och vägmarkeringar är en förutsättning för trafiksäkerheten. Alla som kört på en nyasfalterad väg som ännu inte fått vägmarkeringar vet vilken stor skillnad de gör för trafikantens upplevelse av trygghet och kontroll på vägens riktning, säger Martin Rydell, Svevia, i pressmeddelandet.

Svevia har redan vägmarkeringskontrakten i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands, Jönköpings, Hallands, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län.

– Totalt lägger vi ut ungefär 7 400 ton vägmarkering per år. Det skulle räcka ett varv runt jorden om vi målade den mest klassiska vägmarkeringen: En linje som är en meter lång och tio centimeter bred och som placeras med två meters mellanrum på det sätt som det ser ut längs en vanlig svensk landsväg, säger Martin Rydell.

Den vanligaste typen av vägmarkering är de vita linjerna i mitten av vägen och vid vägens kant.

Svevia kommer att måla dessa med ett fordon som extruderar eller sprejar linjerna på vägbanan.

– Vi målar också pilar i korsningar, streck som leder trafikanter rätt vid avfarter, separerande fält, stopplinjer och övergångsställen. Det är ett hantverk, men där det numera ställs krav på maskinell läggning. Vi använder en så kallad Road Printer. Det är bara undantagsvis som arbetet utförs manuellt som till exempel när det inte ryms en Printer.

Markeringen består av en slags termoplast, enligt Svevia har materialet noga utprovade egenskaper för att kunna fungera i trafikmiljö: markeringarna ska kunna stå emot slitaget både från trafiken och från väder och vind, de ska också vara reflekterande för att även synas i mörker.

Svevia ska också fräsa ner så kallade bullerräfflor i den nylagda asfalten – räfflor som ska få däcken att vibrera när ett fordon kör över dem i högre hastigheter.

Svevia kommer att utföra merparten av jobbet under sommarsäsongen – det är ju då flest väg- och beläggningsarbeten utförs, det är också då vidhäftningen mot vägytan är som bäst, förklarar företaget.

– Men vi utför vägmarkeringsuppdrag året om. Det är bara det att det är enklare på sommaren. När vägbanan är fuktig och kall måste vi först torka den torr med en speciell maskin vilket gör att det tar längre tid och blir mindre effektivt.

Kontrakten startade under våren 2020

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11