23948sdkhjf

JCB: första vätgasdrivna grävmaskinen är här

JCB visar upp ny prototyp – vars enda utsläpp är vatten.

Brittiska tillverkaren JCB har under de senaste åren talat en hel del om sin strävan att minska de utsläpp deras maskiner ger upphov till.

Företaget har tittat en hel del på el – i fjol påbörjades till exempel produktionen av elminigrävaren 19C-1E.

Även när det gäller de klassiska dieselmotorerna har man försökt tänka till och enligt JCB har man kommit långt när det gäller att utveckla dieselmotorer som släpper ut betydligt mindre kväveoxid och koldioxid.

Nu berättar JCB att man gått vidare även på ett annat spår – företaget hävdar i ett pressmeddelande att man är först ut i branschen att kunna presentera en vätgasdriven grävmaskin.

20-tonnaren JCB 220X har elmotorer som, enligt JCB, får sin kraft från bränsleceller där vätgas reagerar med syre, en process vars enda ”avgas” uppges vara vatten.

Prototypen ska ha testats grundligt i mer än ett år och enligt företagets ordförande Lord Bamford är det en spännande utveckling som pågår.

– Under de kommande månaderna kommer JCB att fortsätta att utveckla och förfina den här teknologin, förklarar han i pressmeddelandet, och utlovar att prototypen ska genomgå flera avancerade tester.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094