23948sdkhjf

Nu grundas för västsvensk vindkraft

Ett nära samarbete och ett involverande arbetssätt mellan entreprenör och beställare är bärande inslag i den totalentreprenad där Veidekke nu färdigställer grunderna för en vindkraftpark strax utanför Alingsås tätort.

Den så kallade Rödeneplatån, nordväst om Alingsås tätort, reser sig på många platser mer än 100 meter över det kringliggande landskapet, något som gör den väl lämpat för vindkraft. På området planerar Nordisk Vindkraft, ingående i RES Renewable-koncernen, en vindkraftpark med 13 verk och en angiven total effekt på 86 megawatt, vilket motsvarar energiförbrukningen för cirka 40 000 bostäder.

Nu har Veidekke fått i uppdrag av RES Renewable Norden att svara för grundläggning och gjutning av fundamenten med tillhörande vägar, kranytor och vingupplagsytor till de 13 vindkraftverken. Företaget färdigställer även det interna elnätet. Uppdraget utförs som en totalentreprenad med en sammanlagd kontraktssumma på cirka 115 miljoner kronor med tänkt färdigställande i november 2021.

Enligt Matilda Afzelius, vd på RES Renewable Norden, innebär etableringen ett tillskott av förnybar energi som motsvarar årsöverföringen i Alingsås Energis elnät, energi som produceras i södra Sverige och i direkt närhet till konsumenterna.

Enligt företaget kommer den energi som produceras att kompensera utsläpp motsvarande 230 000 ton koldioxid om året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094