23948sdkhjf

NCC avslutar ett av sina största projekt

NCC har byggt en trafikplats på lös lera intill E6, med 80 000 passerande fordon per dygn. Nu är projektet klart och alla är nöjda.
Nyligen avslutade NCC ett av sina största projekt genom tiderna; trafikplats Tingstad i centrala Göteborg. NCC har under fem år arbetat med att förbättra Göteborgs utmanande trafiksituation på uppdrag av Trafikverket. Trafikplats Tingstad är den del av Marieholmsförbindelsen som ansluter vägtrafiken från E6:an och Lundbyleden till den nya vägtunneln under Göta älv.
– Tingstad är ett av NCC:s största projekt, ett på många sätt klassiskt infrastrukturprojekt med vägar, broar och betongarbeten. Vi är stolta och glada över att ha varit med och utvecklat Göteborgs och Västsveriges vägnät till det bättre, säger Torbjörn Fant, regionchef NCC Infrastructure.
I januari 2015 påbörjades arbetet i området som omgärdas av E6 - en av Sveriges mest trafikerade vägar med en genomfart om 80 000 fordon /dygn, Lundbyleden plus en järnväg som förser Bohuslän med pendeltrafi och är livsnerven till hamnen i Göteborg. Här finns även industrispår, industrier och andra verksamheter, samt bostadsområde med skogsområde för rekreation. En komplex plats, alltså. 

Den största utmaningen har varit den mycket intensiva trafiksituationen tätt intill arbetsområdet.

– Man kan säga att det har varit trafiken som har styrt produktionen i varje moment vi har utfört. Oavsett om det gäller att schakta ner tio meter i göteborgsleran alldeles intill E6:an eller att bygga portaler för formställning tvärs över vägen har vi anpassat arbetsupplägget till att fungera med alla trafikslag, säger Torbjörn Fant.

– Vi har dessutom haft stora geotekniska utmaningar med lös lera och bergsschakter alldeles intill E6. Djupa schakter precis bredvid en intensiv trafikled kräver extra noggrannhet i att säkerställa stabiliteten i massorna. Vår geoteknikspecialist har varit involverad i projektet från början och sett till vi har genomfört momenten på ett för alla säkert sätt, säger Torbjörn Fant.

Slutbesiktningen av projektet genomfördes tisdagen 30 juni med gott betyg.

Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093