23948sdkhjf

Stockholms nya järnvägsbro monteras nu

Trafikverkets upprustning av den smala tågpassagen genom Stockholm är pågår i flera delar. Just nu är det dags för en ny bro att lyftas på plats.
Det har varit en intensiv byggstart av sista sommarens upprustning av Getingmidjan – sträckan mellan Stockholm Central och Stockholms Södra. Den gamla järnvägsbron kapades i 17 delar och lyftes bort med hjälp av lyftkran från vattnet. På stöden som den gamla bron vilade på har 65 brolager bytts ut. Den nya bron väger 1 700 ton och är 250 meter lång och består av två delar. Den är unik på så vis att den levereras med förmonterade växlar. 
– När vi ska montera brodelarna får det inte gå för mycket vågor. Det måste vara i princip vindstilla i minst 36 timmar innan vi kan sätta dit bron. Båttrafiken omkring Norrström leds runt arbetena med tillräckligt avstånd för att inte skapa för stora vågor som kan påverka det känsliga skedet i arbetet, säger Lahja Rydberg Forssbeck, projektledare anläggning.

Den 17 juli monterade Trafikverket den norra brodelen över Norrström. Med bara fem millimeters marginal lyftes den med hjälp av pråmar och kran. 
I dag den 24 juli är det dags för del två. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125