23948sdkhjf

Designutmärkelse till autonom dumper

Volvos autonoma eldrivna dumper TA15 har tilldelats en Red Dot Award för produktdesign.

Hösten 2018 rönte ”Electric Site” i Göteborg stor uppmärksamhet runt om i världen. Projektet drevs i samarbete mellan främst Volvo och Skanska och visade, enligt de båda företagen, på stora fördelar både miljömässigt och ekonomiskt. Bergtäkten var inte bara praktiskt taget fossilfri utan drevs också med till stora delar autonoma maskiner. Läs mer här.

En av de vitala delarna i produktionskedjan var HX02, andra generationen autonom dumper, som sedan dess utvecklats vidare för att att nu under namnet TA15 ha överlämnats till affärsområdet Volvo Autonomous Solutions som bildades i januari i år för att "påskynda utvecklingen, kommersialiseringen och försäljningen av autonoma transportlösningar”. Läs mer här.

Produkten är fortfarande under utveckling, men redan nu har den eldrivna, autonoma dumpern alltså tilldelats Red Dot Award, som av många betraktas som den globalt mest eftertraktade kvalitetsutmärkelsen för industriell formgivning.

Lastbäraren, med kapacitet att lasta 15 ton, representerar ett nytt maskinkoncept för masstransporter i terräng och utgör ett väsentligt element i transportlösningen Tara från Volvo Autonomous Solutions. Exempelvis kan de seriekopplas och bilda ett "tåg" av maskiner, något som ger stor flexibilitet vid anpassningen till varierande lastnings- och transportbehov.

Den batteri-/eldrivna dumpern använder bland annat ett automationssystem som utnyttjar GPS, Lidar, Radar och ett flertal sensorer. Eftersom den är autonom behövs heller ingen hytt – vilket påverkat maskinprofilen avsevärt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109