23948sdkhjf

Volvo avyttrar amerikanskt varumärke

I samband med förvärvet av Ingersoll-Rands vägmaskinsverksamhet 2007 hamnade även Blaw-Knox hos Volvo. Nu tar Gencor Industries över Blaw-Knox-verksamheten i en affär som förväntas vara avslutad innan årets slut.

Blaw-Knox har varit en udda fågel i Volvos organisation. Den amerikanska tillverkaren, med asfaltutläggare som primär produkt, fanns tidigare representerad i bland annat Sverige, men har med åren blivit allt mer amerikaniserad och passar i dag inte in i vårt sätt att bygga exempelvis gator och vägar.

Märkligt nog är det ett företag som genom åren förvärvats två gånger av företag med Leif Johansson som koncernchef, båda gångerna i samband med förvärv av helt andra verksamheter. Första gången var 1986 då Electrolux förvärvade White Consolidated Industries, ett av USA:s största vitvaruföretag. Andra gången var 2007 då Volvo köpte Ingersoll-Rands verksamhet inom vägmaskiner.

Nu står det dock klart att de amerikanska asfaltläggarna hamnar i en miljö som bedöms ha goda möjligheter att utveckla verksamheten vidare. Köpare är Gencor Industries som tillverkar utrustning som huvudsakligen används i samband med vägbyggnad, bland annat är företaget en betydande tillverkare av asfaltverk.

Med i förvärvet följer den nuvarande produktionslinan i Volvos Shippensburgfabrik som, enligt köparen, ska flyttas till Letterkenny Township, en stad som i likhet med Shippensburg ligger i Pennsylvania.

Gencor kommer att ta över tillverkningen och utvecklingen av den nuvarande produktserien för den nordamerikanska marknaden och sälja maskinerna under varumärket Blaw-Knox. Gencor kommer också att fortsätta samarbetet med ett urval av Volvos befintliga återförsäljare, vilket bland annat ger fortsatt kontinuitet till nuvarande Blaw-Knox-kunder vid exempelvis service och reservdelsförsörjning.

Med Gencor får vi en stark spelare som tar över Blaw-Knox asfaltutläggare. De har stor kännedom om asfaltindustrin och ett gott rykte med avseende på såväl kvalitet som kundnöjdhet. Vi ser överenskommelsen som en win-win-lösning för båda parter. Våra kunder får fortsatt tillgång till såväl själva produkten som distribution och service, säger Melker Jernberg, vd på Volvo CE.

Marc G Elliott, vd och styrelseordförande i Gencor, menar att företagets redan starka ställning inom asfaltindustrin nu får ett väldigt starkt tillskott genom asfaltutläggarna och räknar med att företaget har många år framför sig med tillväxt och utveckling av Blaw-Knox varumärke.

Förhoppningen är att affären ska slutföras före årsskiftet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109