23948sdkhjf

Teleskoperande lastare från Liebherr

Med L 509 Tele kastar sig Liebherr in i en för företaget helt ny produktgrupp – teleskopiska hjullastare. Först ut är en sjutonsmaskin med 4,8 meters lyfthöjd med pallgafflar.

Målet har varit att skapa en maskin som kombinerar teleskoplastarens räckvidd med hjullastarens lastförmåga. Den nya modellen är baserad på den befintliga hjullastaren Speeder L 509, men är försedd med ett teleskoperande grävaggregat med integrerad z-länk. Aggregatet utlovas ha en redan från början mycket exakt parallellföring vid arbete med pallgafflar, vilket underlättar förarens arbete avsevärt. Enligt tillverkaren innebär lösningen stor användarvänlighet, något som ska göra att maskinen kan användas på allehanda byggarbetsplatser även av mindre rutinerade förare.

Basmaskinen är utrustad med det Liebherr kallar stereostyrning, det vill säga att styrsystemet utnyttjar både midja och bakhjul. Steg V-motorn på 54 kW (73 hästkrafter) och hydrostatisk drift bidrar till en toppfart som anges till 38 kilometer i timmen.

Den hydrauliska snabbkopplingen är densamma som på företagets kompaktlastare, vilket innebär att det redan finns en redskapsflora som bland annat omfattar skopor, pallgafflar och snöplogar.

Den rymliga hytten med niotums höj- och sänkbar pekskärm känns igen från L 509, men har kompletterats med ett takfönster för att underlätta redskapshantering på högre höjder.

Manövreringen av aggregatet görs enkelt med hjälp av en joystick. Maskinen kan också kompletteras med teknik som gör det möjligt att förinställa flera av aggregatets rörelser.

Ett överlastskydd varnar med såväl visuella signaler som med ljudsignaler när maxlast uppnås. När gränsen för stabiliteten närmar sig bromsas även arbetshydraulikens flöde för att så småningom helt stoppas. De enda rörelser som sedan är möjliga är de som ökar stabiliteten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078