23948sdkhjf

Vinnare av årets Innovationsidétävling

Swedish mining innovation har utsett en vinnare. Under året har det strategiska nationella innovationsprogrammet för svensk gruv och metallproducerande industri gått ut och frågat efter idéer som stärker konkurrenskraften för svensk gruv- och metallproducerande industri.

Nära 25 ansökningar kom in till tävlingen. Nu har juryn överlagt och det står klart att vinnaren är Sencept som får 600 000 kronor till att förverkliga sin idé.

De vinner med sin lösning av intelligenta radarsensorer för autonom gruvmiljö - Intelligent Radar Sensor for Autonomous Mining. 

- Vi är glada och mycket tacksamma. Det här priset ger oss möjlighet att vidareutveckla vår radarhårdvara samt mjukvara. Radarprototypen kommer att valideras i en gruvmiljö. Vi kommer ytterligare att finjustera radarklassificeringsmetoder för att förbättra avkänningstillförlitligheten och i slutändan säkerheten i gruvindustrin, säger Iman Vakili, Sencept. 

- AI och intelligenta sensorer har en starkt växande betydelse för svensk gruvnärings utveckling. Sencept har utvecklat en 4D-radarsensor som kan detektera ett föremåls läge i tre dimensioner och dessutom dess hastighet. AI används för att identifiera olika typer av objekt som maskiner och människor. Genom den här lösningen får man ökad produktivitet samtidigt som man får säkrare och attraktivare arbetsmiljö, vilket i det långa loppet bidrar till ökad jämställdhet, säger Matz Sandström Swedish Mining Innovation samt juryns ordförande och fortsätter:

- Juryn såg också väldigt positivt på att det är ett väl sammansatt team bakom idén och att den har potential att nå en internationell marknad. Jag vill också ge en stor eloge till vår expertjury. De har gjort ett gediget jobb i att sätta sig in i alla fina lösningar och det har varit väldigt givande diskussioner under arbetets gång.

Juryn har bestått av representanter från Boliden, Epiroc, EIT RawMaterials, LKAB, Swedish mining innovation och Vinnova.

Tävlingen arrangeras av Swedish mining innovation som är en del av Vinnovas, Formas och Energimyndighetens satsning på strategiska innovationsområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094