23948sdkhjf

Amerikanska försvaret håller fast vid JCB

Under de närmaste åtta åren ska JCB leverera snabbgående entreprenadmaskiner till det amerikanska försvaret enligt en order som kan vara värd motsvarande 2,5 miljarder kronor.

När det amerikanska försvaret för ett par decennier sedan var på jakt efter entreprenadmaskiner som kunde röra sig tillräckligt snabbt för att hänga med i normal trafik var JCB snabbt med på banan och presenterade 2002 prototypen till HMEE, High Mobility Engineer Excavators. Det handlade i grunden om en grävlastare med bland annat motorn hämtad från den snabbgående traktorn Fastrac, en kombination som gjorde det möjligt att köra en gräv- och lastmaskin i närmare 90 kilometer i timmen.

2005 ledde det till ett kontrakt värt motsvarande två miljarder kronor i dagens penningvärde plus ett serviceavtal värt ytterligare närmare 200 miljoner kronor.

De militära fordonen, som tillverkas i JCB:s amerikanska fabrik i Savannah, har blivit en succé för den brittiska tillverkaren som härom året berättade att mer än 4 000 specialbyggda JCB-maskiner finns spridda i militära styrkor runt om i världen – även i Sverige, där just en av det svenska försvaret nyinköpt HMEE premiärvisades för den svenska marknaden på Entreprenadexpo 2012.

Den aktuella ordern omfattar upp till 400 maskiner, skräddarsydda för de militära behoven, i en del fall även armerade.

Richard Fox-Marr, vd för JCB Inc, kan konstatera att JCB:s amerikanska högkvarter med fabrik i Savannah har haft mycket glädje av samarbetet med det amerikanska försvaret som nu fortsätter i ytterligare åtta år.

Det amerikanska försvaret har visat ett enormt förtroende för den här JCB-produkten, vilket gör att vi verkligen pratar om volymer för de team som står bakom konstruktion, tillverkning och eftermarknad, säger Richard Fox-Marr.

HMEE väger in på 17,5 ton och har en motor på 6,7 liter. Topphastigheten anges fortfarande till strax under 90 kilometer i timmen, vilket kombineras med en lyftkraft som anges till drygt två ton och ett grävdjup på nästan fyra meter. Fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning ska underlätta förflyttningar och manövrering även i besvärlig terräng.

Modellen är certifierad för militära transporter på fartyg, tåg och i flygplan.

Läs mer om: JCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093