23948sdkhjf

Vikande bostadsbyggande

Att bostadsbyggandet viker kraftigt i år står redan klart. Nu konstaterar Navet Analytics att även antalet beviljade bygglov minskar, vilket pekar på att nedgången fortsätter även nästa år.

Trångboddheten är stor på många håll i Sverige, något som inte minst konstaterades i samband med coronavirusets snabba spridning i vissa delar av landet.

Enligt Boverket krävs ett tillskott på minst 65 000 bostäder per år fram till 2027 för att komma till rätta med den stora befolkningsökningen.

2019 färdigställdes, enligt Boverket, närmare 59 000 bostäder, vilket är det högsta antalet sedan 1991, men trots det en bra bit ifrån behovet. Då har ändå cirka 3 700 bostäder i form av ett nettotillskott i samband med ombyggnad räknats in.

Det förhållandevis höga färdigställandet kan härledas till de många igångsättningarna av i första hand flerbostadsprojekt under 2016 och 2017. Sedan dess har bland annat de skärpta kreditrestriktionerna lagts som en våt filt över bostadsbyggandet, en prekär situation som förvärrats av covid-19-pandemin.

I vårens konjunkturrapport var bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagens bedömningen att antalet påbörjade bostäder i nyproduktion under 2020 kommer att stanna på cirka 35 700. Jens Linderoth, analysansvarig på Navet Analytics, gör ungefär samma bedömning.

Årets volym väntas ligga kring 2014 års nivå, säger Jens Linderoth, ett år då det påbörjades strax under 37 000 bostäder i nyproduktion.

Det har funnits vissa förhoppningar om att bostadsbyggandet ska vända uppåt igen under nästa år, men Navet Analytics studie av beviljade bygglov tyder på motsatsen.

När antalet beviljade bygglov för småhus och flerbostadshus under årets fem första månader summeras visar det en minskning med fem respektive 20 procent jämfört med samma period förra året. Även om det råder en viss eftersläpning i statistiken är det troliga att nedgången fortsätter även under 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079