23948sdkhjf

Hydrema breddar hjulgrävarutbudet

Hydrema kompletterar sina hjulgrävare i MX-serien med 18-tonnaren MX17. Samtidigt uppgraderas hytterna i hela serien.

I september 2013 var det svensk premiärvisning av Hydremas kompakta MX14, minstingen i en helt ny, mycket kompakt serie hjulgrävare. Serien som också omfattade de större MX16 och MX18 hade haft världspremiär på Bauma på våren samma år och togs emot väl av marknaden med sin stora hytt, korta svängradie och starka motor, inte minst för arbete på spår.

Åren har gått, serien har uppgraderats, inte minst med avseende på hytten med sin sobra grå interiör..Nu kommer dessutom ytterligare ett modelltillskott i form av MX17. Enligt tillverkaren är serien därmed komplett med en modell som utlovas kombinera snabbheten i MX16 med lyftkapaciteten i MX18.

Vi har integrerat alla de bästa egenskaperna från MX16 och MX18 i den nya MX17. Med dess hastighet och flexibilitet, är den, i likhet med MX16, konstruerad för användning inom städer, men med större lyftkapacitet och bättre stabilitet än flera andra maskiner i samma klass, säger Thorkil K Iversen, chef för Hydremas forsknings-och utvecklingsavdelning.

Med samma drivlina som MX18, har MX17 en dragkraft på 111 kilonewton och en 20 procent större brytkraft än MX16. Det gör MX17 till en stabil och kraftfull maskin som samtidigt är kompakt och smidig, lovar Thorkil K Iversen.

Nykomlingen är med sina 17-18 ton lite tyngre än MX16, något som bidrar till ökad stabilitet och en lyftkapacitet på 7 200 kg över schaktbladet vid sex meters räckvidd. Det innebär, enligt tillverkaren, en elvaprocentig ökning jämfört med MX16.

– Den är världens mest kompakta 17-tons maskin, och har en unik infällbar grävarm för att uppnå marknadens minsta vändcirkel, säger Thorkil K Iversen, som också lyfter fram den helt nyutvecklade hytten som används i samtliga MX-modeller. Den nya 2021-hytten har en helt ny dörrdesign och en öppningsbar frontvindruta. Dessutom är det möjligt att avlägsna den nedre frontrutepanelen, något som förbättrar sikten och underlättar vid kommunikation med andra personer i grävområdet.

– Vi har också implementerat en helt ny armstödsdesign, där operatören kan välja mellan fyra individuellt justerbara alternativ för respektive armstöd. Vi prioriterar ergonomi högt och strävar efter att den enskilda operatören ska kunna justera sin sittställning på ett optimalt sätt. Det är viktigt eftersom maskinoperatörer ofta spenderar hela arbetsdagen i förarsätet. Det är också möjligt att välja ett luftfjädrat säte med ventilation och automatisk viktjustering, säger Thorkil K Iversen.

2021-hytterna har också fått en ny, grå interiör.

– Det är möjligt att beställa MX-grävmaskinerna i specialfärger. Allting målas på komponentnivå. Dessutom är alla optioner för MX-serien tillgängliga för både den nya MX17 och nyare versioner av de övriga modellerna av MX-grävmaskiner, säger Thorkil K Iversen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11