23948sdkhjf

Fjärrstyrning testas i skotare

Skogforsk och Sveaskog medverkar i ett teknikutvecklingsprojekt med målet att utveckla fjärrstyrda skotare. Bedömningen är att tekniken också kan förbättra arbetsmiljön vid exempelvis markberedning.

Arbetsmiljön för maskinförare som kör bland annat skördare, markberedare och skotare är fysiskt påfrestande. Buller är ett problem, ojämn terräng ett annat som inte minst bidrar till så kallade helkroppsvibrationer.

I skogen kan också ensamheten upplevas besvärande. Fjärrstyrning kan bidra till förbättringar på många sätt. Arbetsplatsen behöver inte utsättas för vare sig vibrationer eller buller samtidigt som förutsättningarna att jobba tillsammans med arbetskamrater förbättras avsevärt.

– Med fjärrstyrning slipper maskinföraren helkroppsvibrationerna. Vi tänker även att markberedning är ett bra användningsområde för fjärrstyrning och som vi gärna skulle testa redan i dag. Där utsätts förarna för en hög andel vibrationer under dagen som skulle kunna minskas eller helt uteslutas genom att du inte behöver sitta i maskinen, säger Linnéa Carlsson, teknikspecialist på Sveaskog.

I det här läget är det skotare som undersöks. För skördare kan det vara mer intressant att titta på lösningar där maskinen tillsammans med föraren, genom någon typ av förarstöd, når upp till den fulla potentialen av dagens skördare innan vi börjar prata om förarlösa maskiner, säger Linnea Carlsson.

Utvecklingsarbetet ingår i Auto 2 (automation för autonom terrängmobilitet), ett från början tvåårigt teknikutvecklingsprojekt med målet att utveckla skogsmaskiner med ökad grad av såväl automatik och fjärrstyrning som mindre behov av fossila drivmedel. Projektet finansieras av Vinnova och skogsbranschen med deltagande av en en lång rad universitet och företag.

Helt lätt är dock inte uppgiften i och med att skogsmarken i vissa avseenden skapar speciella villkor.

En utmaning är att den som kör inte får samma känsla för hur terrängen ser ut och känns, eller för hur fort man kör. Det kan i sin tur innebära att maskinen löper större risk för att välta. Risken med att maskinen kan skena är i det här läget löst genom att en person en person finns nära maskinen med en nödstoppsfunktion. På så sätt kan man säkerställa att en fysisk person har kontroll över maskinen i fält, säger Linnea Carlsson.

En väsentlig uppgift är att identifiera skillnaden på den information som föraren får genom att sitta i hytten eller i en arbetsbod.

– Det man kan fundera på där är hur man jobbar med simulerat motorljud, vibrationer från marken, lutningar etcetera i kontrollrumsmiljön, säger Linnea Carlsson.​

För maskinförarna innebär fjärrstyrd manövrering att skotaren styrs från en relativt närliggande position, exempelvis i en barack med stöd av VR-glasögon och handkontroller.

Linnea Westerberg, maskinförare på Sveaskog, är en av testpiloterna.

– Det är en helt annan sak att köra skotare på det här sättet. Den stora skillnaden är att man inte rent fysiskt känner hur maskinen beter sig när den rör sig på marken, det kan jag sakna, säger Linnea Westerberg.

Bland annat har det gjorts försök att skapa en naturtrogen känsla av att sitta i en maskinhytt med hjälp av vibrationer och stötar i handkontrollerna.

– Det gjorde ingen större nytta. Jag skulle vilja ha en mer autentisk känsla i kontrollerna, säger Linnea Westerberg.

Linnea Westerberg räknar dock med att fjärrstyrning en dag kommer att bli verklighet.
- Ja, det tror jag. Det skulle inte förvåna, men det dröjer nog några år till, säger
hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.261