23948sdkhjf

Svevia tar för sig i Västerbotten

Fortsatt drift och underhåll av 237 kilometer grusväg och väg 370 med tunga malmtransporter ingår i åtagandet när Svevia nu fått Trafikverkets uppdrag att sköta det statliga vägnätet inom driftområde Norsjö de närmaste fyra åren.

Vi känner varje hörn och varje kurva inom Norsjö driftområde, vilket är en fördel då vi ska planera arbetet. Att det angränsar till några av våra andra driftområden gör att vi kan samarbeta om resurserna mellan områden vid behov. I inlandet, med liten befolkningsmängd, kan det ibland vara utmanande att hitta maskinentreprenörer som kan åta sig uppdraget som underentreprenörer till oss, säger företagets arbetschef Jonas Fredriksson.

Företaget ansvarar för de statliga vägarna i ett stort sammanhållet område i Västerbotten. Driftområdet Norsjö består totalt av 815 kilometer väg varav 237 kilometer är grusväg. Området angränsar dessutom till driftområdena Storuman, Lycksele och Vännäs som också sköts av Svevia.

– Även om driftområdet består av glesbygd, med stora avstånd och mycket skog, så är ändå vägarnas framkomlighet helt avgörande för gruvindustrin, en av Sveriges viktigaste näringsgrenar. Det är framför allt väg 370 ner till Boliden som trafikeras av tunga malmtransporter, säger Jonas Fredriksson.

Det är klassiskt norrländskt inland utan varken kust eller fjälldal och en ganska snösäker geografi vilket vintertid framför allt betyder snöröjning och halkbekämpning. Sommartid utför vi löpande vägunderhåll som att röja längs vägkanterna, sköta om vägtrummor, vägräcken och åtgärda enklare skador på vägarna. Har vintern åsamkat större mer kostsamma skador eller sprickbildning i vägen måste vi först få ok från Trafikverket innan vi kan åtgärda det.

Det nya kontraktet träder i kraft 1 september och sträcker sig över fyra år med möjlighet till ytterligare två optionsår. Värdet uppskattas till cirka 26 miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095