23948sdkhjf

Dalarna först med klimatneutral asfalt

Genom att ersätta bitumen med ett biobindemedel tas ett stort steg mot klimatneutral asfalt. Det menar Skanska som nu använder den nya produkten på väg 620 mellan Ludvika och Björsjö.

Det är troligen den första mer eller mindre klimatneutrala asfaltmassan i världen, säger Kenneth Olsson, asfaltspecialist på Skanska.

I höstas genomförde vi flera testasfalteringar med biobindemedel runt om i Stockholm. Dessa har nu analyserats på våra laboratorier – och proverna visar att vår asfalt med biobindemedel håller den kvalitet vi hoppats på, säger Kenneth Olsson.

Dalarna, eller närmare bestämt Ludvika/Smedjebacken, blir först ut med den nya asfalten som redan finns med i utbudet av standardprodukter – i stor skala. Där lägger Skanska, på uppdrag av Trafikverket, för närvarande 11 000 ton asfalt med biobindemedel på väg 620 mellan Ludvika och Björsjö.

Just biobindemedlet beskrivs som den stora innovationen eftersom det delvis kan ersätta det fossilbaserade bitumen som vanligtvis används i asfalt. Resultatet är, enligt Skanska, stora miljövinster.

Anledningen är, enligt företaget, att asfalt är 100 procent återvinningsbar, vilket gör att den koldioxid som tagits upp och bundits i biobindemedlet lagras över lång tid, i stället för att släppas ut i atmosfären. Därmed blir det möjligt att balansera den mindre mängd koldioxidutsläpp som kvarstår från tillverkningsleden så att klimatneutralitet uppnås.

Asfalttillverkarna har länge ägnat åtskillig tid och kraft åt att minska miljöbelastningen i produktionsledet. Primärt har det hittills handlat om att driva brännaren i asfaltverket med förnybart bränsle och att öka andelen återvunnen asfalt i den nya asfalten.

Det tredje steget blir nu att byta ut bitumen mot biobindemedel, vilket Skanska menar kan sänka klimatavtrycket ända ned till nettonollutsläpp samtidigt som massan behåller samma egenskaper som traditionellt tillverkad asfalt.

Skanskas 25 asfaltverk i Sverige har tagit de två första stegen för att sänka klimatbelastningen i den asfalt vi levererar till våra kunder. Borlänge asfaltverk blir det första asfaltverket att införa biobindemedel, säger Peder Olsson, distriktschef inom asfalt och bergmaterial norr.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.156