23948sdkhjf

Antarktis nästa för Hydremadumprar

Lågtemperaturvätskor, extra värmekällor och skydd för fönstren är bara några av de speciella tillbehör som gäller för de två Hydremadumprar som med start nästa år ska säkerställa transporter på Antarktis i temperaturer som snabbt kan sjunka under 35 minusgrader.

När Australiens nya isbrytande polarforsknings- och försörjningsfartyg - RSV Nuyina – börjar sin jungfruresa mot Antarktis 2021, kommer två Hydrema 922G Multichassi att vara ombord, utrustade enligt alla konstens regler för att stå emot kylan på den kontinent där det uppmätts temperaturer som snuddat vid 100 minusgrader.

Nu kommer inte de båda dumprarna att vara verksamma i de kyligaste miljöerna, men temperaturer som snabbt faller under 35 minusgrader lär inte bli helt ovanliga vid baserna på forskningsstationerna Casey och Davis där de kommer att vara en del av Australian Antarctic Divisions, AAD, fordonsflotta.

Med en tippkorg och ett platt flak för containertransporter ska de svara för frakt- och leveransservice av både 10- och 20-fots fraktcontainrar, överdimensionerad last och 10-fots "isotanks" av flygbränsle mellan RSV Nuyina och forskningsstationerna där bland annat ämnen som klimat, biologisk mångfald, fiske och miljöskydd har hög prioritet.

En viktig faktor vid valet av transportfordon var dumprarnas hydrauliska kroklyftsystem som gör att de kan lasta och lossa containrar. En annan var vikten på bara 14 ton. AAD arbetar nämligen med en lastgräns på 34 ton vid transport av gods på havsisen. De lätta Hydrema-dumprarna kan därmed användas för transport av containrar på upp till 20 ton, vilket passar bra för de aktuella transporterna.

Enligt tillverkaren är de midjestyrda Multichassi-versionerna utrustade med en oscillerande och hydrauliskt stabiliserade svängled i midjan, något som utlovas bidra till utmärkt körförmåga oavsett hastighet och underlag.

Det kombineras med en styv framaxel med elektroniskt styrd fjädring och nivåreglering – en lösning som ska säkerställa att alla sex hjulen är i ständig kontakt med marken. Resultatet utlovas vara hög stabilitet och komfort samt lågt marktryck eftersom vikten är jämnt fördelad över hjulen.

Innan dumprarna kan starta sin resa mot Antarktis ska också vinteranpassningen ske, något som genomförs vid den australiensiska Antarktis-divisionen. Bland annat kommer de att modifieras med oljor och andra vätskor som ska klara de låga temperaturerna. Blockvärmare ska installeras för förvärmning av kylvätska liksom batterivärmare och extra arbetsbelysning av LED-typ. Därutöver förses hyttens glasrutor med skydd.

Även det hypermoderna forskningsfartyget RSV Nuyina har för övrigt en stark dansk koppling. Konceptdesignen på fartyget har utvecklats av det danska ingenjörsföretaget Knud E Hansen, medan konstruktionen och utförandet sker vid den holländska Damen-gruppens anläggning i Rumänien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094