23948sdkhjf

Corona har hunnit ifatt byggarna

Det blir allt vanligare med uppskjutna byggstarter, vilket bidrar till att många byggföretag har en orderingång som är lägre än vid årets början. Det visar en undersökning som bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen gjort bland sina medlemsföretag.

Coronakrisen tycks ha hunnit ifatt den svenska bygg- och anläggningsbranschen. Arbetet har länge fortsatt i hög takt trots covid-19-pandemin. En undersökning som gjordes nu i augusti bland Byggföretagens medlemsföretag visar dock att sommaren tenderar att övergå till höst även i byggbranschen.

Enligt undersökningen, som besvarats av 629 företag spridda över Sverige, framgår att sju av tio medlemsföretag upplever att byggstarter skjuts upp, mer än hälften av företagen säger också att orderingången är lägre än för sex månader sedan.

– Coronakrisen som drabbat andra branscher hårt påverkar nu bygg- och anläggningsbranschen allt mer genom att investeringsförmågan minskar, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Inte minst är de små- och medelstora företagen oroade inför det närmaste halvåret.

Det bästa sättet för Sverige att övervinna krisen är att fortsätta bygga. Nu är det viktigt att offentliga investeringar säkerställs. Ökad rot och sänkta arbetsgivaravgifter är reformmotorer som gör det möjligt för fler att gå till jobbet, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.297