23948sdkhjf

Enorma mängder sten i Storuman

Vägbanken ska höjas med åtta meter när E45 byggs om – ett stenslukande uppdrag värt närmare 40 miljoner kronor.

Europavägarna E12 och E45 möts i Storuman, dit går också tvärbanan och Inlandsbanan.

Orten betraktas därför som en knutpunkt – ett logistiskt nav som nu ska ännu bli effektivare hoppas Trafikverket och Storumans kommun som gett Svevia i uppdrag att bygga om E45 vid Storumanterminalen, så att järnvägen och Europavägen inte korsar varandra.

Svevia ska bland bygga en plattramsbro som tågen kan passera under, om Europavägen ska kunna passera över bron måste dock vägbanken  höjas hela åtta meter, noterar Svevia.

– Utmaningen i det här projektet är framförallt logistiken med enorma mängder stenmaterial i olika fraktioner som ska byggas upp för att skapa en stabil och hållbar vägbank. Det är minst 100 000 kubikmeter material som ska transporteras hit, läggas på hög och sedan byggas upp. När vägbanken är uppbyggd och klar och bron är på plats så utför vi även det avslutande arbetet med vägräcken, asfalt och vägmarkeringar, säger Lars-Åke Mårtensson, Svevia, i ett pressmeddelande.

Projektet påbörjades i augusti och enligt Svevia kan man jobba otippat ostört på platsen.

– Trafiken leds tillfälligt om på en av järnvägterminalens vägar så att vi kan jobba helt ostörd av trafiken, något som vi är mycket tacksamma för. Planeringen underlättas av att inte behöva ta hänsyn till att trafiken ska kunna passera våra arbetsfordon och våra medarbetare som jobbar på vägen.

Uppdraget är värt cirka 39 miljoner kronor och hösten 2021 ska det hela stå klart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094