23948sdkhjf

Premiär för batteridriven borrigg i Norge

Efter en kort testperiod i Tyskland används nu det som beskrivs som världens första batteridrivna borrigg av NCC-ägda Hercules Fundamentering vid ett spårvägsprojekt i Bergen.

Det har nu gått tio år sedan Bergen kunde inviga sin nya snabbspårväg. Sedan dess har sträckan förlängts i omgångar och nu sträcker den sig drygt 20 kilometer mellan stadens centrum och flygplats.

Hösten 2019 fick NCC i uppdrag att bygga en etapp av den fortsatta utbyggnaden av spårvägsnätet i en entreprenad värd motsvarande 900 miljoner svenska kronor.

Redan från projektets början har det stått klart att arbetet ska bedrivas med höga miljökrav, enligt något som beställaren Bybanen Utbygging beskriver som Grønnere Bybaneutvikling.

Ett väsentligt inslag i den ambitionen levereras av NCC:s dotterbolag Hercules Fundamentering som vid grundläggningsarbetena driftsatt det som beskrivs som världens första batteridrivna borrigg – Liebherr LB16.

Vi har använt tiden efter semesterperioden till att lära känna maskinen och gjort de anpassningar som behövs för att den ska fungera optimalt utifrån våra behov. Vi räknar med att vara i full drift med maskinen under hösten, säger Frank Hatletvedt, projektledare i Hercules Fundamentering.

Ambitionen från såväl beställare som entreprenör är att projektet ska CEEQUAL-certifiieras och då är elektrifiering av maskiner ett av de mer väsentliga inslagen.

Vi har ett mycket gott samarbete med Bybanen Utbygging och det råder inget tvivel om att vi tillsammans kan bidra med smarta lösningar som gör att vi ligger i framkant när det gäller elektrifiering av anläggningsprojekt, säger NCC:s projektledare Ståle Liland.

Sedan tidigare använder NCC ett elektriskt sorteringsverk på arbetsplatsen och enbart eldrivna bilar vid transport av arbetskraften på plats.

– Det är ingen tvekan om att vi här får många värdefulla erfarenheter som vi kan dra nytta av i senare projekt, säger Ståle Liland.

Enligt beställaren har ambitionerna att minska användandet av fossila bränslen fungerat väl så här långt. Enligt uppgift är arbetsplatsen fossilfri till 96 procent.

– Den årliga besparingen av utsläpp motsvarar utsläppen från 11 000 fossildrivna bilar. Det är ingen tillfällighet att den här borriggen får Norgepremiär i Bergen. Konkurrensen om att medverka i Bybaneprojektet är stor och vi som beställare jobbar aktivt både före och under byggprocessen med att hitta entreprenörer som strävar efter att bli bättre i sitt miljöarbete, säger Roger Skoglie, projektdirektör i Bybanen Utbygging.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125