23948sdkhjf

Konst i jätteformat ska lyfta Solna

Nu inleds arbetet med ett drygt 4 400 kvadratmeter stort konstverk, integrerat i gatustråk och torg, som ska koppla ihop Råsunda stenstad med Solna centrums mer storskaliga bebyggelse.

I konstens värld är Solna starkt förknippad med Olle Olsson Hagalund. Med sin naivistiska stil hämtade han inspiration från kåkstaden Hagalund vars gatuscener utgjorde en mycket väsentlig del av hans konstnärskap.

I dag finns inte mycket kvar av den gamla kåkstaden som fått ge plats för betydligt mer storskalig bebyggelse. Fortfarande är Solna en stad i snabb förvandling. Ett av de stora pågående projekten är kvarteret Lagern på den plats där Råsundas anrika fotbollsstadion låg. Här byggs nu en helt ny stadsdel med plats för ungefär 700 bostäder och flera kontorsbyggnader.

Läs mer om rivningen av Råsunda fotbollsstadion här.

I dag, 1 september, påbörjas arbetet med gator och torg inom kvarteret. Samtidigt läggs grunden för ett ungefär 4 400 kvadratmeter stort konstverk integrerat i gatustråk och torg – ett konstverk som kommer att sätta sin prägel på en väsentlig del av centrala Solna för lång tid framåt.

De nya kvarteren i Råsunda kommer, tillsammans med torget och gatustråken som bildar konstverket Stjärnskott, att utgöra en helt unik stadsmiljö och bidra till en mer levande stadsdel, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Solna stad står, i samarbete med Fabege och Peab, som beställare av Stjärnskott som ytmässigt  är ett av de största konstverk som beställts för utomhusmiljö i Sverige.

Konstnär är Sophie Tottie som därmed kan leverera sitt första offentliga permanenta konstverk utomhus i Sverige. Konstnären har valt att använda sig av tonvis med mönsterlagda smågatstenar i olika stensorter med inlagda texter och symboler samt skulpturer. Konstverket börjar i anslutning till Råsunda och sträcker sig över hela det nya torgstråket fram till Solna centrum.

När konst kan upplevas av många i vardagen, då är den som bäst. Vi har följt Sophie Tottie under många år och är glada över att det är hon som tagit sig an att utveckla konsten för denna historiska plats, säger Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

Tanken är att Stjärnskott ska skapa en omsorgsfullt utformad och tydlig gemensam plats för människor att gå, cykla, umgås, leka och köra på – på gångtrafikanternas villkor. Sophie Tottie har i det konstnärliga gestaltningsuppdraget tagit sin utgångspunkt i ett universellt tema; solsystemet och rymden. Valet av gatsten som konstnärligt material knyter an till Råsunda stenstad och den arkitektur och det hantverk som präglar denna äldre del av Solna. Konstverket relaterar dessutom på ett historiskt plan till fotbollen och berömdheterna som verkat i Råsunda under till exempel olympiaden 1912 och VM-finalen i fotboll 1958, men också till stjärnskådespelarna i Filmstaden.

Sophie Tottie föddes 1964 och är bosatt och verksam i Stockholm. Hon har utbildats på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Institute des Hautes Etudes en Arts plastique i Paris. Hon har undervisat på Konsthögskolan i Malmö och är sedan 2012 professor på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Hennes konst finns representerad bland annat MoMA i New York, Andrae Kaufmann Gallery i Berlin, Moderna Museet i Stockholm och på Malmö Konstmuseum. Hon är nyligen invald som ledamot av Konstakademien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078