23948sdkhjf

De tar över Ängelholm flygplats

I dag, 1 september, överlämnar Peab driften av Ängelholm Helsingborg Airport till ett kommunalägt bolag, på dagen 60 år sedan det första civila flygplanet lyfte från flygplatsen.

Coronapandemin har slagit hårt mot flygtrafiken. Det gäller även för Ängelholm Helsingborg Airport där driften togs över av Peab 2011 efter en omdiskuterad affär med de tidigare kommunala ägarna.

Året har dock inte varit direkt gynnsamt för företag med reseinriktning. Redan efter årets första kvartal redovisade byggkoncernen ett löpande underskott kring tio miljoner kronor på grund av verksamheten vid flygplatsen. Situationen förvärrades avsevärt när coronaviruset slog till med full kraft och i somras stod det att Peab inte var berett att fortsätta med den förlustbringande rörelsen.

I stället intensifierades diskussioner som redan påbörjats med sju närliggande kommuner kring ett övertagande av flygplatsen. Under förra veckan stod det klart att samtliga kommunfullmäktige i berörda kommuner röstat ja till att ta över flygplatsen, vilket resulterade i ett övertagande i dag, 1 september.

Peab kommer dock även i fortsättningen att äga marken och flygplatsfastigheten.

Det är en viktig dag och startpunkt på kommunernas gemensamma ansvar för flygplatsen. Övertagandet säkrar flygplatsens framtid som en viktig utvecklingskraft för nordvästra Skåne, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm och ordförande i det nya ägarbolaget.

I praktiken innebär dock övertagandet av flygplatsen främst att verksamheten fortsätter som tidigare.

– Det är starkt att så många som sju kommuner är beredda att ta ansvar för vår regions flyginfrastruktur. Det är en viktig investering för vår regions möjligheter att locka till oss företag, investeringar, människor och turister, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg och vice ordförande i flygplatsens ägarbolag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157