23948sdkhjf

Miljonböter för ställningsbyggare

Slovakiska KS Building har enligt Arbetsdomstolen ”brutit mot byggavtalet genom att i stor utsträckning och under lång tid ta ut för mycket i arbetstid och låta arbetstagarna arbeta på enligt avtalet otillåtna tider” och åläggs därför att betala fyra miljoner kronor i böter.

KS Building medverkade under 2018-2019 vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Företaget svarade för ställningsbyggandet, men efter att ha granskat arbetsförhållandena för yrkesarbetarna valde Byggnads att ta företaget till Arbetsdomstolen i slutet av 2019 med begäran om ett skadestånd på åtta miljoner kronor.

När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Det här ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, sade Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i samband med att stämningsansökan lämnades in.

Enligt Byggnads har det slovakiska företaget bland annat systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda.

Arbetsdomstolen har nu sagt sitt och går i huvudsak på Byggnads linje, dock har skadeståndet halverats till fyra miljoner kronor. Bolaget ska även ersätta Byggnads för rättegångskostnaderna.

– Jag är verkligen nöjd att Arbetsdomstolen så tydligt visar allvaret i situationen. Fuskarna måste avslöjas och straffas, det är viktigt för arbetarnas trygghet och säkerhet men också för hela branschens trovärdighet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Enligt Byggnads finns en koppling mellan KS Building och ställningsföretaget No Problems Scaffolding som fick mycket uppmärksamhet för några år sedan på grund av bland annat ett flertal ställningsras. 2018 uteslöts No Problems Scaffolding ur branschorganisationen Sveriges Byggindustrier som i dag heter Byggföretagen. Främsta anledningen till uteslutningen – en åtgärd som är ytterst ovanlig – angavs dock vara att företaget kringgick kollektivavtalet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125