23948sdkhjf

Byggvaruhandel satsar på återvunnet tegel

Återvunnet tegel i de klassiskt svenska formaten finns nu tillgängligt hos Beijer Byggmaterial tack vare ett samarbete med tyska Lütjen.

Att vi nu kan erbjuda återvunnet tegel i de klassiskt svenska formaten är en nyhet på den svenska marknaden. Vi vet att det finns en stor efterfrågan hos våra kunder, arkitekter och deras beställare, säger Ljupco Mitrovski, på specialistavdelningen Fasad & Betong hos Beijer Byggmaterial.

I Sverige har vi många hus som är K-märkta vilket gör att de inte får rivas utan ska renoveras. Vid sådana projekt har det tidigare varit svårt att få tag på nyproducerat tegel som har samma utseende. Dessa fasader har suttit uppe under en lång tid och har med åren fått ett naturligt uttryck som påverkats av vind, vatten, föroreningar och avgaser vilket gör att de behöver ett tegel som matchar byggnader från samma tid, säger Ljupco Mitrovski.

Beijer Byggmaterial samarbetar med det tyska företaget Lütjen som sköter hanteringen och har ett stort nätverk. Processen är snabb och enkel. När äldre byggnader eller fasader rivs tas de gamla tegelstenarna omhand, rensas från gammalt bruk och lastas på pallar för vidareförsäljning. Det innebär att tegel som kan ha suttit uppe i mer än hundra år och håller tillräckligt hög kvalitet är redo att användas igen.

Förutom att tegelstenarna har ett tidsenligt utseendet minskar även miljöbelastningen, bland annat genom minskade utsläpp gfrån de ugnar som används vid tillverkningen av nytt tegel.

Specialistavdelningen Fasad & Betong finns på flera platser i landet, men ska kunna nås via samtliga företagets 82 byggvaruhus. Där utlovas hjälp med att analysera material och hitta rätt matchning via provtagning, platsbesök eller fotografier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093