23948sdkhjf

Mer pengar till järnvägsunderhåll

Regeringen vill skjuta till ytterligare en halv miljard kronor per år under de närmaste tre åren för att förbättra underhållet av det svenska, statliga järnvägsnätet.

Trafikverket är okunnigt och regeringen är passiv. Det var Riksrevisionens betyg i en, vid det här laget, drygt tio år gammal rapport där det bland annat konstaterades att skattemedel riskerar att hamna på helt fel ställe vid underhåll av järnvägar.

Helt klart är att problemen med förseningar och störningar i den spårbundna trafiken fortsatt. I dag är de flesta överens om att underhållet av järnvägen har halkat efter under lång tid, en situation som förvärrrats genom spårtrafiken snabbt blev allt mer intensiv innan coronaviruset slog till.

Med en ökad trafik följer också att den tid som kan utnyttjas för underhållsarbete minskar. Resultatet är att vi sedan länge står med en underhållsskuld som bland annat resulterat i att material och tekniska lösningar av olika slag passerat sin tekniska livslängd och behöver bytas ut. Därmed ökar också risken för bland annat tågurspårningar, signalfel och nedrivna kontaktledningar.

I dag är det bara några veckor kvar innan Riksrevisionen avser att i oktober presentera resultatet från en liknande undersökning. Då föreslår regeringen att de medel som avsatts för järnvägsunderhåll ska förstärkas med ytterligare 500 miljoner kronor per år under perioden 2021-2023.

Enligt regeringen innebär det, om förslaget går igenom, att Trafikverket får möjlighet att tidigarelägga och utöka underhållsåtgärder under de närmaste åren. Utöver förbättrad standard och stärkt tillgänglighet i spårnätet skapas också fler arbetstillfällen i företag inom till exempel bygg- och anläggningssektorn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094