23948sdkhjf

Testbädd för avfallsåtervinning

En skånsk testbädd ska med hjälp av sensorer och robotteknik förbättra förmågan att identifiera material i industriellt avfall och därmed öka återvinningen. Bland initiativtagarna finns Norrvidinge och OP Teknik.

I höst inleds verksamheten vid Waste Identification Testbed – en ny skånsk testbädd som ska öka återvinningen av industriellt avfall. Testbädden ska fungera som en öppen plattform där företag och forskare kan testa, jämföra och utvärdera olika typer av sensorer för identifikation av material i verklig miljö. Testerna sker med hjälp av en sorteringsrobot från OP Teknik i en av Norrvidinges miljöanläggningar. Målet är att innovationer inom avfallssortering snabbare ska komma i användning och spridas.

Vi välkomnar denna typ av teknik till återvinningsindustrin där vi länge haft utmaningar inom just industriell sortering där bland annat materialidentifikationen har spelat in som en utmaning, säger Alfred Kulle, affärsområdeschef för Recycling på Norrvidinge.

Bakom initiativet står Innovation Skåne, Invest in Skåne, Norrvidinge och OP Teknik med Mobile Heights som ledare för projektkonsortiuet.

– Skåne har med sin breda kunskap inom IT och sensorteknik unika förutsättningar att utveckla denna testbädd. Nu söker vi fler bolag och forskare som kan vara med och bidra, säger Ola Svedin, vd på Mobile Heights.

Projektet möjliggörs genom ett samarbete mellan flera organisationer och företag i Skåne med stöd av ett bidrag på 45 000 US-dollar från Microsofts datacenter-team och deras Community Environmental Empowerment-program. I nära samarbete med Invest in Skåne utvärderar Microsoft kontinuerligt regionala samarbetsprojekt inom bland annat miljöområdet i och omkring Staffanstorp, där företaget bygger ett datacenter.

Microsoft jobbar för att minska mängden avfall och skapa klimatsmarta lösningar för en hållbar utveckling i Skåne och i världen. Vårt mål är att stötta samhällena i närheten av våra datacenter att uppnå sina hållbarhetsmål, och vi tror att tekniska lösningar kan skapa nya möjligheter att minska mängden avfall som skickas till deponier och bidra till en mer cirkulär ekonomi, säger Holly Beale, ansvarig för Community Environmental Sustainability på Microsoft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094