23948sdkhjf

Fast grund ger bergsäker extraintäkt

Det mullrar och rasslar en knapp halvmil från centrala Kungälv. Markjobb för ett blivande industriområde i Rollsbo frigör stora mängder bergmassor som krossas och säljs för att användas i mark- och vägprojekt i regionen.

Industriområdet Rollsbo Västerhöjd, knappt en halvmil från centrala Kungälv, har planerats sedan 2014 och har nu kommit en bit på väg. Totalt rör det sig om cirka 350 000 kvadratmeter mark, varav Ytterbygg svarar för ungefär halva ytan.

Ytterbygg är ett familjeägt bygg- och fastighetsbolag som utvecklar och hyr ut lokaler till små och stora företag i Storgöteborg. Sedan starten för snart 50 år sedan har fastighetsbeståndet vuxit till mer än 150 000 kvadratmeter, från Älvängen i norr till Mölndal i söder.

När Rollsbo Västerhöjd står klart har beståndet nått helt nya höjder. Projektet är företagets hittills överlägset största satsning med ungefär 185 000 kvadratmeter byggbar mark. Här planeras för lokaler anpassade till drygt 50 nya etableringar av varierad storlek, vilket skapar förutsättningar för ett stort antal nya arbetstillfällen hos både nya och etablerade företag i området.

– Det här är en långsiktig satsning. Området är stort och vi kommer att kunna erbjuda både större och mindre fastigheter. Vi kan redan från början se till att lokalerna är flexibla, sade Mats Berntsson, vd på Ytterbygg, då projektet presenterades.

Marken på området skiljer sig märkbart från det underlag som annars är vanligt i regionen. I stället för den lera som präglar stora delar av Göteborgsområdet handlar det om berg.

– Det är bra att bygga på berg. Området passar för tunga verksamheter och transporter eftersom marken verkligen blir stabil. Närheten till E6 gör att våra kunder kan skapa en effektiv logistik, säger Mats Berntsson.

De bergmassor som sprängs loss och tas om hand får dessutom nytt liv. Redan nu börjar stora grushögar växa fram av krossat material som bedöms vara begärligt vid markarbeten och vägprojekt i Kungälvsområdet. Den totala volymen som kommer att säljas via NCC Industry under de kommande åtta åren beräknas till cirka 1,5 miljoner ton.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.191