23948sdkhjf

Gruvlabb ska stärka arbetsmiljön

Tillsammans med Boliden Mineral och Jama Mining Machines ska forskare vid Mittuniversitetet utveckla en avancerad kamerateknik för att fjärrstyra skrotning inom gruvindustrin. Ett av hjälpmedlen är en ny testmiljö - ett gruvliknande laboratorium - som byggts upp på campus Sundsvall.

− Resultaten från vår testmiljö ska ge oss ett bra underlag för att utveckla tekniken. Vår forskargrupp ska titta närmare på hur överlagrad information – AR – kan stödja operatören i skrotningsprocessen. Parallellt genomförs också fälttester i Bolidens gruva Kankberg utanför i Skellefteå, säger projektledare Mårten Sjöström, professor vid Mittuniversitetets forskningscentrum Sensible Things that Communicate.

Skrotning är ett manuellt arbetsmoment då en person styr en hydraulhammare som knackar bort lösa stenar efter en sprängning i gruvan.

− Genom att fjärrstyra skrotning behövs föraren inte längre vistas i de farligare områdena inne i gruvan.  Den viktigaste aspekten är att arbetsmiljön blir säkrare då operatören inte behöver vara på plats fysiskt. Dessutom bidrar det till en trevligare och mer attraktiv arbetsmiljö, säger Lisa Önnerlöv, utvecklingsingenjör vid Boliden Mineral AB.

Boliden Mineral AB har sedan tidigare drivit olika projekt för att utveckla fjärrskrotning med goda resultat, men ett antal tekniska och operativa utmaningar återstår fortfarande som projektet RemoteS ska titta närmare på. Det handlar om förbättrad videoinfångning och videopresentation, ljudåtergivning, kraven på nätverkskapacitet samt kvaliteten i operatörens upplevelse av systemet. Projektet tittar på två olika lösningar för detta – en lösning baserad på dagens teknik som kan bli en färdig produkt i närtid samt en mer avancerad lösning baserad på den nya tekniken som kan bli en produkt lite längre fram.

För att utveckla tekniken för fjärrstyrningen har nu ett gruvliknande laboratorium byggts upp på Mittuniversitetets campus i Sundsvall där forskarna använder förstärkt verklighet i fjärrstyrningen, så kallad Augmented Telepresence (AT).

− Det är en högkvalitativ videokommunikation där man adderar ytterligare information ovanpå det som användaren faktiskt ser, till exempel en 3D-struktur av gruvväggen för att tydliggöra lösa sprängstenar. Det blir en slags förstärkt verklighet för operatören som befinner sig på en annan plats men ändå kan utföra arbetsmomentet, säger Mårten Sjöström.

Projektet bedrivs inom det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063