23948sdkhjf

MRF: Bygg ut och förbättra vägnätet

”Verklighetsfrämmande diskussioner om tåg och sjöfart skymmer och fördröjer bara de viktiga åtgärder som bör vidtas inom vägtrafiken för ett hållbart transportsystem”

Branschorganisationen MRF, Motorbranschens riksförbund, betraktar  tanken på att flytta över godstrafik till sjöfart och tåg som ett ”luftslott”.

I ett pressmeddelande noterar MRF att vägtrafiken står för nästan 90 procent av allt transporterat gods i Sverige, och att en VTI-undersökning visar att möjligheterna att flytta över gods till sjöfart är mycket liten.

Enligt VTI-rapporten kan högst fem procent, teoretiskt sett, flyttas över till sjöfart berättar MRF.

Troligen är den  verkliga siffran nära noll, skriver organisationen i pressmeddelandet.

Långa avstånd, avsaknad av både sjövägar och hamnar och det faktum att en hel del gods inte lämpar sig för sjöfart gör att överflyttning inte är en realistisk lösning, hävdar MRF.

Organisationen anser därför att fokus måste läggas på helt andra saker.

– Den viktiga slutsatsen är att det som bör prioriteras är att bygga ut och förbättra vägnätet och elektrifiera vägtransporterna. Verklighetsfrämmande diskussioner om tåg och sjöfart skymmer och fördröjer bara de viktiga åtgärder som bör vidtas inom vägtrafiken för ett hållbart transportsystem, säger Charlie Magnusson på MRF i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062