23948sdkhjf

Vattenkraftstationen renoveras inifrån

Endast skalet är kvar av vattenkraftstationen i Duved, Åre kommun. Inuti är precis allting nytt, från golv till tak. Moderna maskiner säkrar fortsatt stabil vattenkraft och ökar effektiviteten, resultatet blir mer förnybar energi.

Det vanliga arbetssättet är att man byter en del i sänder. Men för att minimera stopptiden och för att vara så effektiva som möjligt valde Jämtkraft att byta allt på en gång.

- Det är ett logistiskt konststycke att göra allting samtidigt och få det att klaffa med allt från maskindelar till bemanning men det rullar på enligt tidplan och budget, säger Bert-Ola Wolfenstein, platschef och projektansvarig Jämtkraft.

Det innebär förstås inte att renoveringen gått som på räls. Att få ut det gamla sugröret tog till exempel betydligt längre tid än beräknat att få bort.

- Det var en betongklump på 25 ton som tog veckor att borra och såga lös. Det var inte det enklaste att få ut den klumpen. 

Med den nya turbinen höjs verkningsgraden från 82 procent till 90 procent.

- Utan att bygga ut får vi åtta procent mer förnybar vattenkraft. Det kanske inte låter så mycket men i de här sammanhangen är det ett rejält tillskott på förnybar energi. Vid renoveringar brukar verkningsgraden höjas med max två, tre procent. En ökning med åtta procent mer förnybar energi är bra för hela samhället, säger Bert-Ola Wolfenstein.

Utvändigt ser tegelbyggnaden från 60-talets början ut som förut. Det är invändigt det händer grejer. Under drygt fyra månader renoveras nu hela stationen. Allt arbete sker i torrhet vilket innebär stopp i vattenkraftstationen från den första juni till den femte oktober, då anläggningen ska vara klar.

- Det har varit en idealisk sommar för att göra det här arbetet. Snösmältningen från fjällen var rejäl och fyllde på magasinet i Greningen Övre men sedan har det inte regnat så mycket vilket har gjort att vi knappt har behövt spilla något vatten. Intäktsförlusterna är därför minimala, säger Ber-Ola Wolfenstein.

Fakta

Var: Duveds Vattenkraftstation ligger cirka 18 kilometer väster om Åre.

Anläggning: Duveds vattenkraftstation är ett så kallat klass 1-kraftverk och ett av 255 kraftverk i landet som bidrar mest till reglerkraften, det vill säga att lagra vatten i magasin så att elproduktion finns tillgänglig när den behövs.

Åtgärder: Invändig totalrenovering av vattenkraftstationen. Utvändigt sker inga förändringar.

Budget: 40 miljoner kronor

När: Pågår 1 juni till 5 oktober 2020

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093