23948sdkhjf

Samarbetar för gruvbrytning 2 kilometer under jord

Det handlar om en ny världsstandard för gruvbrytning på stora djup. Nu ansluter sig även Sandvik till industrisamarbetet Sustainable Underground Mining, SUM.

Projektet startades av LKAB för två år sedan. Tillsammans vill man utveckla framtidens digitaliserade, autonoma och koldioxidfria gruva. Efter 2030 ska LKAB stå redo att bryta järnmalm djupare ner i gruvorna i Kiruna och Malmberget. 

— LKAB behöver inom de närmaste åren ha en lösning på plats för att kunna bryta järnmalm på djup som närmar sig eller överstiger 2 000 meter på ett kostnadseffektivt sätt och som samtidigt är säkert, autonomt, elektrifierat, digitaliserat och koldioxidfritt. För att klara det är samarbetet med andra ledande industriföretag avgörande. Sandviks långa erfarenhet och kunskap om fordonssystem under jord blir ett viktigt tillskott i det fortsatta arbetet, säger Jan Moström, LKABs vd och koncernchef. 

— LKAB har använt automatiserad utrustning från Sandvik under lång tid och vi ser fram emot den här möjligheten att expandera vårt samarbete och introducera nya ledande lösningar som sätter industristandarden, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Sedan tidigare ingår ABB, Epiroc och Combitech i projektet.

Men vad innebär egentligen samarbetet i SUM?

Varje företag bidrar med sin specifika kompetens och parterna kopplar ihop såväl digitala system som verksamheter. Struktur, tvärfunktionella arbetsgrupper och arbetssätt utvecklas för att passa alla bolag. Det arbetet har visserligen tagit längre tid än vad man trodde det skulle göra men det har gett resultat.  

En integrations- och samarbetsplattform som möjliggör en öppen systemarkitektur där alla parter kan utveckla moduler och lösningar som fungerar ihop har tagits fram.

Testgruvan Konsuln i Kiruna där ny teknik, maskiner och arbetssätt testas i riktig gruvmiljö är etablerad.

ABBs roll är att bidra med kunskap och lösningar inom elektrifiering, automation, service och underhåll. De har levererat en lösning för att visualisera nyckelfunktioner och nyckeltal i gruvan som gör det möjligt för operatören att bevaka och styra anläggningen på bästa hållbara sätt. Ambitionen är att allt som händer i testgruvan ska passera, planeras eller styras via projektkontor ovan jord så att underjordsarbetet blir mer effektivt.

 — För att lösa gruvnäringens utmaningar är det av största vikt att vi arbetar tillsammans för att skapa effektiva lösningar som garanterar en säker gruvdrift som är ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbar. Svenska gruvor har en tradition av att vara teknikledande och har därigenom kunnat hävda sig internationellt, och för att säkerställa vår framtida konkurrenskraft behöver vi fortsätta nyttja vår gemensamma kompetens. Inom ramen för SUM samlas leverantörer och gruvbolag under en gemensam vision, där vi på ABB med vår långa erfarenhet av såväl automatisering som elektrifiering av gruvor tillsammans med våra partners formar framtidens hållbara gruvdrift, säger Björn Rosengren, vd och koncernchef för ABB.

Epiroc har levererat en öppningsborrigg och gruvlastare - båda med automationsfunktionalitet till testgruvan och förare och servicepersonal har utbildats.

— Vi på Epiroc är stolta över att bidra till framtidens gruva med vår expertis och position inom automation och batterielektrifiering av gruvmaskiner. Det innebär stora fördelar för arbetsmiljön i gruvan och för klimatet, och våra öppna system underlättar för autonoma och andra smarta fordonslösningar. Vi är mycket glada över att vara med i SUM-samarbetet, som med proaktiva idéer och innovation sätter människan, miljön och produktiviteten i centrum, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef.

Combitech levererar kontinuerligt in nya lösningar på systemplattformar i nära samarbete med LKABs IT-avdelning där man testar att synka ny teknik med befintliga system.

 — Genom det här partnerskapet kan vi tillsammans dra nytta av digitaliseringens möjligheter fullt ut. En nyckel är integrationer mellan olika komplexa system för att hantera informationsflöden och skapa samverkan. Här är vi stolta över att bidra med vår kompetens och erfarenhet av digitala integrationer för att nå framtidens hållbara gruvdrift, säger Hans Torin, vd Combitech.

Projektet har även fått finansiellt stöd från Energimyndigheten.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125