23948sdkhjf

Stora koreanska maskinplaner

En försäljning av Doosans drygt 36-procentiga aktieandel i Doosan Infracore har diskuterats en tid. Nu har en mycket seriös spekulant visat intresse i likaledes koreanska Hyundai.

Doosan Infracore må vara en av världens tio största tillverkare av entreprenadmaskiner, och som del i Doosan Heavy Industries & Construction kan verksamheten bli en viktig pusselbit när den koreanska jättekoncernen vill stärka sin kassa och bland annat återbetala lån.

Härom dagen stod det klart att Hyundai Heavy Industries, där bland annat entreprenadmaskinstillverkaren Hyundai Construction Equipment finns med på ett hörn, kastat sig in i budgivningen. Enligt koreanska investerare sker förvärvet troligen tillsammans med den koreanska utvecklingsbanken.

Helt klart kan en kontrollpost i Doosan bli värdefull och bidra till samordningsfördelar mellan de båda varumärkena Doosan och Hyundai. För Hyundai finns också ett stort värde i att få ökad tillgång till marknader där Doosan är starka, framför allt Kina. Tillsammans har de båda maskintillverkarna en volym som ligger i nivå med Volvo och Hitachi, vilket innebär att den nya konstellationen, om den blir av, kommer att hamna kring sjätte plats på listan över världens största maskintillverkare.

En vanlig slutsats är att Hyundai kan ha viss fördel vid budgivningen i och med att där sedan tidigare finns gedigen kunskap om maskintillverkning för en global marknad.

Som det ser ut i dag ingår inte Bobcat i affären.

Morgan Andersson

Hyundai tycks vara en seriös spekulant när drygt 36 procent av aktierna i Doosan Infracore ska byta ägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078