23948sdkhjf

Delvator får norsk syster

– Tusen tack för 34 fantastiska år. Det säger Christer Arvidsson som nu överlåtit sitt Delvator till familjeägda Sørenco, moderbolag till Hitachis norska generalagent Nasta.

När jag nu väljer att överlåta företaget är jag glad att det är Nasta-gruppen i Norge som tar över stafettpinnen och den svenska Hitachi-verksamheten. Avsikten är att driva Delvator vidare med oförändrat varumärke som ett självständigt systerbolag till Nasta samtidigt som de svenska kunderna även i fortsättningen kommer att möta samma säljare som tidigare, säger ägaren och tidigare vd:n Christer Arvidsson.

– Vi har haft mycket kontakt genom åren och vi delar värderingar och synsätt vad gäller bland annat kundrelationer och medarbetarnas arbetsmiljö, vilket kommer att underlätta kommande samarbeten och stärka båda parter på respektive hemmamarknad. Hade det bara handlat om pengar hade det säkerligen varit mer givande att sälja till ett riskkapitalbolag som förmodligen hade sålt vidare rätt snart, men det känns bättre att hitta en ägare som kan branschen, prioriterar ett långsiktigt ägande och delar vår uppfattning att nöjda medarbetare lättare leder till glada kunder som gärna återkommer.

– Vi har tidigare bland annat samarbetat i olika projekt, exempelvis med hydraullösningar som gör att grävmaskiner innan avresa till Sverige och Norge redan i fabrik utrustas för att underlätta arbete med tiltrotatorer, säger Christer Arvidsson.

Nasta har haft en fantastisk utveckling i Norge och kommer att bli bästa tänkbara partner för Delvator i en fortsatt framgångsrik utveckling av Hitachi-verksamheten i Sverige. Jag är säker på att ägarskiftet kommer att vara bra för våra kunder, våra anställda och för företaget.

Med den nya ägaren följer också betydligt större ekonomiska muskler.

– Oljeindustrin har medverkat till mängder med jobb för norska entreprenadföretag och Nasta har tagit en stor del av kakan. Företaget beskrivs som Norges tredje största maskinleverantör. Omsättningen är ungefär 3,5 gånger större än Delvators som vi brukar säga är Sveriges tredje största leverantör av grävmaskiner. Dessutom har Nasta en väl utvecklad maskinuthyrning, värdefull erfarenhet som också kan komma Delvator till godo. Sammantaget beräknas omsättningen till ungefär 1,6 miljarder kronor, säger Christer Arvidsson.

Nasta har också kompletterande verksamhet i form av Bells midjestyrda dumprar och Hamms vältar på den norska marknaden samt ett ytterligare utbud av bland annat redskap och annan utrustning. Huruvida det i framtiden kan innebära förändringar i Sverige är dock en fråga som än så länge inte haft speciellt hög prioritet.

Helt klart är att Jonas Coltén, som för ungefär tre veckor sedan tog över vd-stolen i Delvator har en spännande tid framför sig. Efter drygt sex år som vd på OP System med varumärken som tyska Doppstadt och Sennebogen har han med sig god inblick i entreprenadbranschen. Skillnaden är att det i fortsättningen handlar om entreprenadmaskiner från japanska Hitachi som är en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Det blir roligt. Jag har även samarbetat med globalt verkande företag och kommer till ett väl strukturerat företag med väl inarbetade rutiner samtidigt som de nya ägarna gör oss stora möjligheter att utveckla verksamheten ytterligare. Det är dock för tidigt att säga något om hur det ska ske, säger Jonas Coltén.

Det är också för tidigt att säga något om eventuella förändringar i Sverige. Delvator har i dag verksamhet över hela landet med egna etableringar i Eslöv, Stockholm och Härnösand, elva säljare och ett 25-tal egna och kontrakterade verkstäder. Det verkar vara en väl avvägd organisation så jag ser ingen anledning till snabba förändringar.

Delvator har haft agenturen för Hitachi sedan 1996 och Tom Johansen, administrativ direktör för Nasta, berättar att Delvator varit en uppskattad Hitachikollega till Nasta under mer än 20 år.

Det betyder mycket för oss att samtliga Delvator-anställda kommer att vara med på denna spännande resa mot framtiden. När Delvator nu blir en del av Nasta-gruppen kommer vi att göra vårt yttersta för att vidareutveckla det fina position som har byggts upp i Sverige under många år, säger Tom Johansen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093