23948sdkhjf

Drönare är en del av deras digitaliseringsresa

Marcussons entreprenadteknik i Linköping fick årets Infrastipendium från bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna. Främst för att de digitaliserat sitt arbetssätt. Nu går de vidare på sin digitaliseringsresa.

- Tack vare våra intresserade och engagerade medarbetare har vi lyckats digitalisera stora delar av vårt arbetsflöde, från maskinstyrning till projekthantering, internkommunikation och hantering av fordonsflottan. De stora investeringar vi har gjort har vi fått tillbaka genom ökad effektivitet, och vi har klarat av att växa med lönsamhet på vägen, säger Jonas Marcusson, vd på Marcussons entreprenadteknik.

En viktig ingrediens i arbetsflödet för företaget är programvaran Next som Marcussons använt i flera år. Här sköts bland annat projektens tidrapporter, materialvolymer och ÄTA-hantering helt digitalt. 

Nu tas nästa steg i digitalisering genom att börja använda drönarteknik i kombination med plattformen Skymap portal. Satsning är en del i ett pilotprojekt i det nya samarbetet mellan Next och Skymap där målsättningen är att integrera de båda systemen och kunna erbjuda en gemensam lösning.

Den första implementationen görs på ett byggprojekt i Linköping.

- Vi har precis startat upp projektet som ska vara färdigt om 15 månader och vi har redan gjort ett flertal drönarflygningar över byggområdet. Så här långt är resultatet väldigt bra. Drönaren ger oss ett detaljerat ortofoto och punktmoln som vi sedan använder i visualiseringsverktyget i Skymap portal. Det ger oss en bra överblick och vi kan göra egenkontroller och följa framdriften i projektet konstaterar Rickard Mohlin som är projektledare på Marcussons entreprenadteknik och berättar vidare:

- En effekt är att vi redan har upptäckt en differens på fem centimeter när vi kontrollerat befintlig mark mot vår digitala kopia av verkligheten. Det kan låta lite, men i ett så här stort projekt innebär det ungefär 800 kubikmeter schakt som varken vi eller vår beställare räknat med. Fördelen är att vi enkelt kan dela den data vi samlat in med vår beställare genom att bjuda in dem i Skymap portal. På så vis kan vi titta på det tillsammans och få samma bild av situationen, och gemensamt ta beslut om vilken lösning vi ska välja.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14