23948sdkhjf

Nya kabelbyten väntar Tjörnbron

Tjörnbrons bärkablar ska bytas, ett arbete som måste utföras nattetid och under påverkan av väder och vind. 16 av 64 kablar har bytts ut, nu ska Svevia sätta igång arbetet med att byta ut ytterligare 16.

Tjörnbron ersatte Almöbron som rasade ner i vattnet 1980 efter en påkörning av ett lastfartyg. Området är utsatt för hårda påfrestningar av väder och vind och efter 40 år behöver den nya brons bärkablar bytas ut – ett arbete som i princip inleddes 2015 då Svevia som ett test bytte ut två av kablarna. Testen var absolut nödvändig då det, enligt företaget, aldrig tidigare gjorts ett liknande byte av bärkablar på en snedkabelbro någonstans i världen. All projektering och metodutveckling började därför från noll och krävde omfattande inslag av innovation och nytänkande.

Efter att ha utvärderat utbytet bestämde sig Trafikverket för att gå vidare och byta ut samtliga 64 kablar i fyra etapper. Under våren och hösten 2019 bytte Svevia ut 14 kablar och nu har företaget också fått uppdraget att i etapp två byta ytterligare 16 kablar, ett arbete värt cirka 42 miljoner kronor som ska vara avslutat under 2022.

När vi nu ska göra det här en andra gång så har vi erfarenhet att luta oss emot. Vi har väl inarbetade rutiner, metodvalet har fungerat precis som det var tänkt, och att nu göra det en gång till ger oss möjlighet att finslipa ännu mer säger Mats Larsson, brospecialist på Svevia.

Och det är ingen tvekan om att det gäller att hålla tungan rätt i mun, exempelvis då en 146 meter lång kabel som väger 11,5 ton ska lyftas 73 meter upp från vägbanan och fästas i pylonen 110 meter över vattenytan.

– Förutom de tekniska lösningarna så är tiden den stora utmaningen. Allt arbete behöver utföras under ett begränsat tidsfönster nattetid när bron stängs av för trafik klockan 23.00. Allt måste klaffa för att den nya kabeln ska hänga på plats och vara korrekt spänd när trafiken släpps på klockan 04.30 på morgonen, säger Mats Larsson.

Dessutom krävs beredskap för att vid behov kunna släppa fram blåljustrafik och andra akuta transporter.

En påtaglig faktor i det här uppdraget är väder och vindförhållandena. Inte för att det egentligen påverkar det tekniska utförandet, men för att det är tufft att jobba uppe på pylonerna i stark vind och för att vindljudet stör vår kommunikation. Om vinden är för kraftig behöver arbetet skjutas fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094