23948sdkhjf

Ny generation finska grävlastare

HVO-kompatibla, steg V-anpassade motorer från Agco Power väger tungt när nu Lännen presenterar tre nya grävlastare i den nya M-serien.

När Lännen nu presenterar sin nya generation grävlastare, – eller multifunktionsmaskiner som den finska tillverkaren hellre säger – i M-serien rör det sig redan från början om tre modeller. Grundtanken är att maskinerna ska kunna ersätta flera olika maskintyper på en arbetsplats och nu därtill med steg V-anpassade motorer från Agco Power – med rötter i Sisu.

8600M och 8700M genererar ett drivmoment på 640 Nm redan vid 1 000 varv i minuten. Storebror 8800M levererar hela 720 Nm, något som ska säkerställa både stor kraft och låg bränsleförbrukning. Tillverkaren lovar långa intervall mellan påfyllningarna i tanken på 150 liter.

Klättringen till och från förarhytten är både lättare och säkrare än tidigare tack vare de nya trappstegen. I hytten utlovas bland annat förbättrad sikt, en ny bakrutetorkare och en bakruta som går att fälla upp i flera lägen samt stora tio-tums displayer med touchfunktion.

För att underlätta underhåll och service är maskinens kraftfulla bottenpansar numer delat och utrustat med gångjärn. Verktygen förvaras i de nya förvaringsutrymmena som placerats lättillgängligt på de främre stänkskärmarna.

Samtliga modeller i M-serien kan röra sig mellan arbetsplatserna i hastigheter upp till 48 kilometer i timmen. För att förbättra både funktionalitet och komfort kan dessutom midjependlingen ställas in i tre olika lägen utifrån terräng och arbetsuppgift.

Liksom de äldre modellerna kan maskinerna förses med en mängd olika redskap, men också redan från början specialanpassas för exempelvis arbete med elnät eller på järnvägen.

För närvarande genomförs en roadshow genom Sverige som startade i Orsa 25 september och avslutas i Växjö 5 november.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062